Publicat: 14 Ianuarie, 2015 - 09:03

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu va avea miercuri, 14 ianuarie 2015, consultări cu ministrul afacerilor externe al Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Philip Hammond, în cadrul vizitei efectuate de acesta la Bucureşti.
Vizita ministrului afacerilor externe din Marea Britanie reprezintă o nouă oportunitate pentru diversificarea şi aprofundarea relaţiilor bilaterale româno-britanice şi contribuie la consolidarea dialogului politico-diplomatic dintre cele două ţări.
În contextul aniversării, în acest an, a 135 de ani de relații diplomatice româno-britanice, ministrul Bogdan Aurescu şi omologul său britanic vor avea un schimb de opinii cu privire la modalitățile de valorificare optimă a Parteneriatului Strategic dintre cele două ţări, atât la nivel politic, cât şi la nivel sectorial. În cadrul convorbirilor vor fi abordate, totodată, aspecte ce ţin de intensificarea şi diversificarea cooperării economice, pe fondul tendinţei ascendente din ultimii ani a relaţiilor comerciale bilaterale și care să contribuie la stimularea investiţiilor britanice în România.
De asemenea, vor fi dezbătute subiecte de interes comun ale agendei europene, cu accent pe securitatea energetică, libera circulaţie, politica de extindere a UE şi relaţiile cu Balcanii de Vest, dinamica Parteneriatului Estic din perspectiva evoluţiilor recente din vecinătatea estică a Uniunii, parcursul european al Republicii Moldova.
O atenţie particulară va fi acordată şi stadiului implementării concluziilor Summit-ului NATO din Marea Britanie din septembrie 2014, precum şi combaterii terorismului, luptei contra ISIL, situației din Siria și Egipt, dosarului nuclear iranian şi situaţiei din Afganistan.