20 septembrie 2021

Bogdan Chiriţoiu a depus jurământul de învestitură în funcţia de preşedinte al Consiliului Concurenţei

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Bogdan Chiriţoiu a depus, marţi, jurământul de învestitură în funcţia de preşedinte al Consiliului Concurenţei, iar Dan-Virgil Pascu în cea de vicepreşedinte al instituţiei, în prezenţa președintelui Klaus Iohannis, într-o ceremonie la Palatul Cotroceni.

La ceremonie au participat şi preşedinţii Senatului, Anca Dragu, şi Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, şi premierul Florin Cîţu.

 

Alocuţiunea Preşedintelui României, Klaus Iohannis, susţinută în cadrul ceremoniei de depunere a jurământului de învestitură în funcţie a membrilor Consiliului Concurenţei

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a susţinut marţi, 13 iulie 2021, la Palatul Cotroceni, o alocuţiune în cadrul ceremoniei de depunere a jurământului de învestitură în funcţie a membrilor Consiliului Concurenţei.

Vă prezentăm în continuare textul alocuţiunii:

„Doamnă Preşedinte al Senatului,
Domnule Preşedinte al Camerei Deputaţilor,
Domnule Prim-ministru,
Domnule Preşedinte şi domnule vicepreşedinte ai Consiliului Concurenţei,
Stimaţi invitaţi,

Ne aflăm astăzi aici pentru a marca împreună momentul depunerii jurământului de către conducerea uneia dintre autorităţile cu rol cheie în susţinerea economiei de piaţă bazate pe libera iniţiativă şi concurenţă.

Înaintea oricărei opţiuni a legiuitorului sau a oricărei politici economice promovate de autorităţi, Constituţia României ne arată că statul trebuie să asigure libertatea comerţului, protecţia concurenţei loiale, crearea cadrului favorabil pentru dezvoltarea economică a ţării noastre.

Unul dintre instrumentele esenţiale în îndeplinirea acestei misiuni este Consiliul Concurenţei, autoritatea pentru care a fost şi va trebui să rămână esenţial ca regulile economiei de piaţă să fie pe deplin respectate.

Fără protejarea valorilor şi a libertăţilor pe care s-a construit România de astăzi, este greu să ne imaginăm România de mâine, în care un nou model de dezvoltare, mai competitiv, mai prosper şi sustenabil, să reprezinte noua normalitate.

Provocările generate de contextul pandemiei de COVID-19 au marcat, anul trecut, inclusiv activitatea autorităţii. Anul 2020 a fost unul dificil din punct de vedere economic, existând şi situaţii în care preţurile unor produse esenţiale au reflectat comportamente speculative, arbitrare şi o piaţă insuficient structurată din punctul de vedere al mecanismelor şi comportamentelor concurenţiale.

Rapoartele Consiliului Concurenţei arată o creştere consistentă a numărului de investigaţii finalizate prin constatarea, recunoaşterea şi sancţionarea de practici anticoncurenţiale, în mai multe sectoare ale economiei naţionale.

Dincolo de aprecierea performanţelor în ceea ce priveşte controlul şi monitorizarea pieţelor, aceste aspecte ridică şi alte întrebări legitime: ce se întâmplă cu activitatea de prevenţie? Ce nu funcţionează corect în România în ceea ce priveşte concurenţa, şi, mai ales, de ce nu funcţionează?

Deşi aparent simplu, răspunsul la astfel de întrebări poate avea valenţe multiple şi este responsabilitatea autorităţilor însărcinate cu aplicarea legii să analizeze serios problema şi să propună soluţii adecvate.

Autorităţile de reglementare din România au nevoie, pentru a-şi îndeplini misiunea în mod complet şi eficient, de o armonizare a cadrului lor de funcţionare, care să răspundă în egală măsură şi cerinţelor de bună guvernare şi celor privind gestionarea proactivă a domeniilor specifice de competenţă. În plus, în urmărirea unor scopuri comune, este necesară, evident, o mai bună colaborare între instituţii.

În acest sens, încurajez Consiliul Concurenţei să fie unul dintre liderii unei asemenea schimbări.

Vă felicit şi vă doresc mult succes!”

Departamentul Comunicare Publică