12 august 2022

Bogdan Gheorghiu se va deplasa în judeţul Suceava într-o vizită de lucru

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, se va deplasa în judeţul Suceava într-o vizită de lucru, în zilele de 22 aprilie (joi) şi 23 aprilie (vineri).

Aici va avea mai multe întâlniri cu reprezentanţi ai administraţiei locale, precum Consiliul Judeţean Suceava, şi ai instituţiilor de învăţământ, precum Facultatea de Silvicultură a Universităţii Ştefan cel Mare din Suceava, dar şi o serie de acţiuni comune cu E.S. Ambasadorul Israelului în România, David Saranga.

Deplasarea în judeţul Suceava prevede o serie de activităţi unde reprezentanţii presei sunt invitaţi să participe. Astfel, în cadrul zilei de joi, Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, va participa la următoarele activităţi:

ora 11:00, Sesiune de lectură la Şcoala Gimnazială Valea Moldovei, localitatea Mironu, organizată de Asociaţia OvidiuRo în cadrul programului naţional „Citeşte-mi 100 de poveşti!”. Pentru a sărbători Ziua Internaţională a Pământului, Ministrul Culturii le va citi copiilor de la grădiniţa din cadrul acestei şcoli.

ora 15:00, Semnare acord de parteneriat între Institutul Naţional al Patrimoniului şi Facultatea de Silvicultură a Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava. Declaraţii de presă după semnarea acordului şi după vizitarea laboratorului de Biometrie Forestieră.

ora 17:00, la Gara Burdujeni Suceava, E.S. Ambasadorul Israelului în România David Saranga va depune o coroană de flori în memoria evreilor deportaţi din Bucovina, în prezenţa Ministrului Culturii Bogdan Gheorghiu, Preşedintelui Consiliului Judeţean Gheorghe Flutur, Preşedintelui Comunităţii evreieşti din Suceava Sorin Golda, Prefectului Judeţului Suceava Iulian Cimpoeşu, dar şi Primarului Sucevei Ion Lungu. Evenimentul va fi încheiat prin declaraţii de presă ale celor prezenţi.

Programul zilei de vineri, 23 aprilie cuprinde:

Ora 14:00 Vizită în oraşul Siret, la primăria localităţii, Sinagoga Siret (Templul Mare), Muzeul de Istorie Siret şi Cimitirul Evreiesc Siret, la care vor fi prezenţi E.S. David Saranga, Preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, Preşedintele Comunităţii Evreieşti Rădăuţi, Igo Koffler şi primarul Adrian Popoiu. Aici, pe dealul Horodişte, se află cel mai vechi cimitir evreiesc din Europa de Est, inclus din anul 2015 pe Lista monumentelor istorice din judeţul Suceava, având codul de clasificare SV-IV-s-B-05715. Astfel de locuri ar trebui să reprezinte spaţii de reflecţie şi să fie vizitate şi de tinerele generaţii pentru a nu uita trecutul.

Ora 16:00 Delegaţia va merge în oraşul Rădăuţi pentru a vizita Cimitirul Evreiesc Rădăuţi şi Sinagoga Rădăuţi (Templul Mare) care a fost supusă unui proces de restaurare.