Publicat: 13 Noiembrie, 2019 - 13:45
Share

Către: Virgil-Daniel POPESCU
Ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri
 
Scrisoare deschisă        
 
Domnule ministru,
Compania Națională a Uraniului (CNU) este singurul producător de pe teritoriul României a combustibilului nuclear. Aceasta reprezintă „o activitate de interes strategic”, iar CNU face parte din strategia privind independența energetică a României. Deși legile sunt clare în acest sens, interesele de grup au făcut ca numeroase persoane și structuri să le ignore, conducând la situația actuală a companiei, care prejudiciază atât salariații, cât și interesele economiei naționale.

Anul trecut a fost adoptată legea 193/2018, urmată de HG 126/2019, care stabilește principiile privind asigurarea și menţinerea ciclului integrat de fabricaţie a combustibilului nuclear în România, necesar funcţionării reactoarelor nuclearo-energetice de tip CANDU, combustibilul nuclear, respectiv pulberea de dioxid de uraniu.

Cu toate acestea, Compania Națională a Uraniului se află în blocaj, iar salariații săi nu și-au primit salariile de două luni, desfășurarea în continuare a activității fiind sub semnul incertitudinii.
În aceste condiții, având în vedere că: 
•    Există cadrul legislativ pentru desfășurarea activității companiei și valorificarea dioxidului de uraniu  prin achiziționarea sa de către Societatea Națională Nuclearelectrică (SNN); 
•    Cele două societăți (CNU și SNN) sunt companii de stat, ambele deținute de Ministerul Economiei;
Vă solicităm să dispuneți aplicarea legislației pentru a debloca activitatea CNU și să ne comunicați soluțiile pe care ministerul le identifică în acest sens.

De asemenea, ţinând cont de interesele naţionale, având în vedere păstrarea circuitului nuclear integrat, vă resupunem atenției, imperativul, ca într-un termen cât mai scurt cu putinţă, Compania Naţională a Uraniului - S.A. să fie asimilată de către Societatea Naţională Nuclearelectrica S.A., perspectivă agreată  în cadrul discuţiilor avute la Ministerul Economiei.

În spiritul sindicalismului participativ, Sindicatul Exploatare Preparare Uraniu, membru al CNS Cartel ALFA, își arată disponibilitatea pentru a oferi soluții și a contribui la eliminarea piedicilor actuale care blochează activitatea companiei. Considerăm că documentele utilizate trebuie să se facă transparent în raport cu salariații societății, prin reprezentanții acestora, pentru a evita speculațiile privind eventuale interese de grup.
 
Bogdan Iuliu Hossu,
Președinte CNS Cartel ALFA