Publicat: 30 Septembrie, 2014 - 18:41
Share

Ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Bogdan Stanoevici, a efectuat, în perioada 27 - 29 septembrie 2014, o vizită în Republica Elenă.
În 28 septembrie, oficialul român a participat la festivitățile de deschidere a cursurilor de limbă, cultură și civilizație  românească, organizate în cadrul școlilor de weekend de către Comunitatea română „Sf. Ștefan cel Mare” și de către Asociația femeilor românce din Grecia, ambele cu sediul în Atena. Oficialul român a fost prezent, totodată, și la deschiderea cursurilor susținute în  cadrul școlii de weekend  a  Asociației  „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Aspropyrgos. Au fost făcute donații de carte din partea Departamentului Politici pentru Românii de Pretutindeni (DPRRP) din cadrul Ministerului Afacerilor Externe şi din partea Insitutului „Eudoxiu Hurmuzachi”. În alocuțiunile sale, ministrul delegat Bogdan Stanoevici a adresat gazdelor felicitări pentru activitățile complexe pe care le desfășoară în spiritul păstrării  identității românești și i-a îndemnat pe tinerii cursanți să aprofundeze cunoașterea limbii române, ca element fundamental în construcția destinului propriu, ca români și cetățeni europeni.
Programul vizitei a continuat cu o întrevedere cu primarul localității Aspropyrgos, Nikos Meletiou. Cu acest prilej, a fost evidențiată colaborarea excelentă care există între comunitatea românească și oficialitățile locale. A fost enunțată, de către ambele părți, disponibilitatea pentru dezvoltarea de inițiative care să consolideze această bună colaborare.
Demnitarul român a participat, de asemenea, la o reuniune organizată la sediul Ambasadei României la Atena, cu reprezentanți ai medicilor greci care au studiat în România.  Aceștia au subliniat legătura de suflet pe care o păstrează cu țara în care și-au efectuat studiile universitare și și-au manifestat disponibilitatea pentru dezvoltarea unor proiecte de voluntariat, alături de colegi din România.
În încheierea programului zilei, ministrul delegat a asistat la reprezentația în limba română a piesei de teatru „Conu’ Leonida față cu reacțiunea” de I.L.Caragiale, pusă în scenă la Teatrul „I Prova” din Atena, de către Studioul de teatru profesionist din diaspora al Societății Balkania Contemporană, proiect susținut de către DPRRP, din cadrul Ministerului Afacerilor Externe.
Agenda zilei de 29 septembrie a debutat cu o reuniune cu liderii asociațiilor românești din Grecia.  La reuniune au participat ambasadorul României în Republica Elenă şi consulul onorific al României la Patra. Au fost dezbătute principalele probleme cu care se confruntă comunitatea românească din această țară, precum și colaborarea dintre mediul asociativ și DPRRP, din cadrul  MAE, pe diferite proiecte din domeniile educație și cultură. Ministrul delegat Bodgan Stanoevici a reiterat beneficiile federalizării mediului asociativ și dezvoltării de propuneri mai ample și vizibile, precum și deschiderea de care se bucură inițiativele comunității românești din Republica Elenă din partea autorităților statului român.
În încheierea vizitei, demnitarul român a avut o întrevedere cu reprezentanții conducerii Centrului Cultural românesc al Asociației Armonia și a trecut în revistă numeroasele programe pe care Centrul le pune la dispoziția comunității românești din Atena. Oficialul român a apreciat, în mod special, activitatea de lungă durată a Centrului și diversitatea acestor programe, care includ opțiuni variate pentru cursurile de limbă, cultură și civilizație românească.