30 iunie 2022

Bogdan Trif: Coaliţia PNL-USR şi-a propus să falimenteze agricultura

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Bogdan Trif: Coaliţia PNL-USR şi-a propus să falimenteze agricultura
PNL-USR ne îngroapă Agricultura

Alimentele se scumpesc zi de zi. România devine doar o piaţă de desfacere pentru străini.

Coaliţia PNL-USR şi-a propus să falimenteze agricultura României.

Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), pe care Guvernul României l-a propus, prevede 0 (zero!) fonduri pentru Agricultură. Au încercat să spună că Uniunea Europeană a decis să nu finanţeze, prin PNRR, sectorul agricol în niciun stat membru. Minciuna e uşor de demontat pentru că sunt ţări care au deja aprobate, prin PNRR, fonduri destinate dezvoltării agriculturii. Deviza PNL-USR pare a fi: De ce să producem noi, când trebuie să devenim doar piaţă de desfacere?

În sectorul zootehnic, tragedia producătorilor este la fel de mare. Ajutorul naţional tranzitoriu – schema decuplată de producţie, dat în perioada guvernării PSD, era de 328,25 lei/cap de bovină. PNL a scăzut suma acordată la 5,04 lei/cap de bovină.

Cu alte cuvinte, a tăiat subvenţiile pentru că oamenii au renunţat să mai depună cereri pentru infima sumă de 5 lei, costurile pentru întocmirea şi depunerea documentelor fiind mai mari decât subvenţia.

Programul de susţinere a crescătorilor de ovine, pentru comercializarea lânii, introdus de PSD, a fost anulat în mod aberant.

În loc să ajute crescătorii de ovine să valorifice lâna în mod rentabil, iar acest produs să fie folosit, ca în alte ţări, în industria textilă sau în construcţii, ca material izolant, PNL-USR preferă să-i împingă spre faliment. Costurile pentru tunsul oilor şi eliminarea lânii ca deşeu, prin metode ecologice, sunt cheltuieli foarte mari, pe care crescătorii de ovine nu le pot suporta. În acest sens, am făcut o interpelare parlamentară către ministrul Agriculturii, Adrian Oros, în care l-am întrebat când va relua acest program.

Răspunsul ministrului, atât în plen, cât şi în scris, prin adresa nr. 445/18.05.2021, (vizibil pe site-ul Camerei Deputaţilor – Întrebări şi Interpelări Bogdan Trif) este halucinant: creşterea subvenţiilor a determinat scăderea producţiei. Să ajustezi cifrele în halul acesta, pentru a transforma tăierea subvenţiilor într-un lucru benefic, este incalificabil!

Programului Tomata i-a fost redusă drastic suma de finanţare, astfel că mulţi producători au ajuns să-şi arunce legumele la gunoi sau pur şi simplu să nu-şi mai culeagă recolta din solarii.

De continuarea programului de extindere a sistemului de irigaţii, început de PSD, nici nu se mai poate vorbi.

Toate aceste „reforme” sunt impuse de guvernul PNL-USR în timp ce toate statele din UE îşi subvenţionează cu sume uriaşe producţia zootehnică şi cea agricolă, care intră în competiţie directă cu cele din România, lăsate de izbelişte, de actualul guvern.

În aceste condiţii, românii sunt nevoiţi să cumpere alimente de import, din ce în ce mai scumpe.

Aceasta este politica PNL-USR: să îngenuncheze producătorii autohtoni, iar România să devină doar o piaţă de desfacere pentru străini.

Sibienii care au votat PNL şi USR trebuie să ştie ce politică antinaţională fac cei aleşi să-i reprezinte în Parlament şi la guvernare!

Deputat Bogdan Trif, Preşedintele Organizaţiei Judeţene PSD Sibiu