29 mai 2022

Bogdan Trif: Guvernul USR-PNL şi-a luat angajamentul, în scris, la CE, ca din anul 2023 în România să nu se mai utilizeze lemne pentru încălzirea locuinţelor

Distribuie pe rețelele tale sociale:

USR şi foştii săi aliaţi au vrut să lase, din 2023, 40% din populaţia României fără căldură

PSD, prin europarlamentarii săi, în frunte cu Victor Negrescu, a solicitat Comisiei Europene să stopeze aberaţiile fostului guvern de dreapta USR-PNL, care şi-a luat angajamentul, în scris, la Comisie, ca din anul 2023 în România să nu se mai utilizeze lemne pentru încălzirea locuinţelor.

Această obligaţie a fost scrisă şi asumată, fie din inconştienţă, fie din pură prostie, de ministrul USR al Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, fără a fi solicitată de Comisia Europeană, fiind exclusiv iniţiativa lui Ghinea, girată de fostul guvern.

Cum poţi să-ţi asumi un asemenea lucru în numele României, fără nicio consultare publică sau măcar o dezbatere în Parlamentul României, ştiind că la ora actuală peste 40% din gospodăriile din România se încălzesc cu lemne?! Într-o perioadă atât de scurtă, de aproximativ un an şi jumătate, de la semnarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) şi până în 2023, este imposibil să schimbi sursa de încălzire a peste 40% din gospodăriile din România, trecând de la combustibilul lemnos la gaze naturale.

Sunt foarte multe localităţi din judeţul nostru şi din întreaga Românie care nu sunt conectate la reţeaua de gaze. Doar întocmirea studiilor şi a proiectelor de conectare pentru aceste localităţi ar dura mult peste perioada asumată de guvernarea de dreapta. Mai mult decât atât, suma necesară pentru extinderea reţelei de gaze în toate localităţile din România ar fi uriaşă. Nici USR, nici PNL nu au gândit surse de finanţare pentru o asemenea investiţie. Nici în PNRR nu există surse importante de bani care să asigure fondurile necesare extinderii reţelelor de gaz. În plus, foarte mulţi oameni nu-şi vor putea permite să plătească facturile de gaze pentru încălzirea locuinţelor.

Când iei o astfel de măsură, trebuie să-ţi cântăreşti foarte bine decizia, gândindu-te în primul rând la oameni. Iresponsabilii din fostul guvern USR-PNL nu au făcut-o, iar acum, noi, cei din PSD, trebuie să reparăm pas cu pas, greşelile făcute de ei.

Deputat Bogdan Trif, Preşedintele Organizaţiei Judeţene PSD Sibiu