17 octombrie 2021

Bogdan Trif propune transportarea aurului românesc din Marea Britanie pe calea aerului

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Bogdan Trif: Proiectul de lege privind repatrierea rezervei de aur a României, iniţiat de PSD, a fost respins de deputaţii PNL-USR

Alături de colegii din PSD, am votat, ieri, pentru repatrierea aurului românesc. Coaliţia PNL-USR-UDMR a decis ca rezerva de aur a României să rămână în străinătate.

Proiectul de lege privind repatrierea rezervei de aur a României, iniţiat de PSD şi adoptat de Parlament în 2019 (PL-x 212/2019), a fost respins, ieri, de deputaţii PNL-USR, după ce preşedintele Klaus Iohannis a refuzat promulgarea legii şi a retrimis-o în Parlament, spre reexaminare.

Cea mai mare parte din rezerva de aur a României, aflată în administrarea Băncii Naţionale a României, rămâne, astfel, în străinătate.

Proiectul de lege prevedea ca BNR să nu depoziteze în străinătate mai mult de 5% din rezerva de aur.

De ce oare ţările civilizate, gen Marea Britanie, Germania, Polonia etc., îşi pot ţine rezervele de aur acasă?

Motivele invocate pentru respingerea proiectului de lege – că nu am avea cu ce să transportăm aurul, că ne-ar costa prea mult aducerea lui în ţară – sunt de-a dreptul puerile. Se puteau găsi diverse soluţii de transport, în condiţii de securitate absolută, inclusiv cele oferite de Armata României, pe calea aerului.

De ce preşedintele Iohannis şi actuala coaliţie PNL-USR-UDMR nu vor ca rezerva de aur să se afle în România, în tezaurul BNR, rămâne o întrebare pentru PSD şi, cu siguranţă, pentru toţi românii.

Deputat Bogdan Trif, Preşedintele Organizaţiei Judeţene PSD Sibiu