29 septembrie 2022

Bolivia descrie la ONU blocada împotriva Cubei drept criminală

Distribuie pe rețelele tale sociale:
foto: Luis Alberto Arce Catacora, 67th president of Bolivia
 Președintele Boliviei, Luis Arce, a calificat in intervenția sa din data de 20 septembrie anul curent drept criminală blocada economică, comercială și financiară a Statelor Unite împotriva Cubei, la cea de-a 77-a sesiune a Adunării Generale a Națiunilor Unite (ONU).

„Un alt exemplu clar de aplicare a măsurilor unilaterale este blocada comercială și financiară inumană și criminală împotriva Cubei, care pune în pericol viața a milioane de cetățeni”, a spus președintele statului latinoamerican în discursul său.

Arce a dat asigurări că este o crimă împotriva umanității menținerea unor astfel de măsuri și chiar includerea acestei țări pe lista sponsorilor terorismului.

„Dar, în același timp, este un exemplu nefericit care ar trebui să ne facă să reflectăm asupra modului în care majoritatea deciziilor luate de majoritate, în fiecare an, în această Adunare nu sunt respectate de anumite țări”, a adăugat el referitor la proiectul de rezoluție aprobat de zeci de ani în urmă cu privire la necesitatea de a elimina astfel de represalii.

Arce a considerat de neconceput într-o lume lovită de criză și de pandemie ca măsuri coercitive unilaterale să fie încă aplicate cu scopul de a „îndoi guvernele cu prețul foametei și al suferinței popoarelor lor”.

El a susținut că, în situația mondială actuală, nicio țară nu trebuie persecutată, penalizată sau încolțită pentru exercitarea dreptului său de a-și determina liber propriul sistem politic, economic și social.

„Un exemplu de unilateralism cu care acționează unele țări este încorporarea Boliviei într-o listă a așa-ziselor țări principale de tranzit de droguri sau producători ilicit de droguri”, a criticat el.

Demnitarul a clarificat că Bolivia are o politică suverană de combatere a traficului de droguri care a dat rezultate importante și a ratificat angajamentul guvernului său de a consolida lupta împotriva acestui flagel global.

El a insistat, însă, că lupta împotriva drogurilor, în principal cea declanșată de Statele Unite, a eșuat și, prin urmare, este nevoie urgentă ca această țară să efectueze o analiză aprofundată a schimbării politicii sale, având în vedere că a devenit unul dintre principalii consumatori.

El a semnalat că acest lucru a dus la conducerea guvernamentală anterioară a acelei puteri în moartea nefericită a peste 100.000 de oameni din cauza supradozei și dependenței de narcotice pe teritoriul său.

În cele din urmă, Arce a propus să se garanteze valabilitatea deplină a Cartei Națiunilor Unite și a principiului multilateralismului.

„Dacă nu suntem capabili să depășim marile probleme pe care le avem ca si comunitate internațională, ne vom conduce popoarele la o catastrofă de mari dimensiuni”, a conchis președintele Statului Plurinațional BOLIVIA.

Sursa foto: wikipedia
Ciprian Pop