Publicat: 26 Martie, 2020 - 08:41
Share
„În curând oamenii vor vedea că au fost păcăliți de către acești guvernanți și de marea parte a mass-media”

Brazilia a devenit unul dintre centrele crizei coronavirusului din America de Sud, cu peste 2.000 de infecții confirmate și zeci de decese. Totuși, țara de 210 milioane nu este nici măcar pregătită de la distanță pentru a răspunde la această urgență de sănătate publică fără precedent.

Guvernul federal condus de președintele de extremă dreaptă Jair Bolsonaro a încercat să reducă gravitatea amenințării cu care se confruntă țara încă de când experți din întreaga lume au sunat alarma cu privire la virusul extrem de contagios la începutul lunii ianuarie. 

Până în prezent, președintele a susținut că boala este doar „o fantezie” și „puțină gripă”, a acuzat mass-media că a alimentat isteria prin raportarea asupra numărului de decese în Italia, a încurajat - și chiar a participat - o serie de pro-guvernare. demonstrații stradale din toată țara și au sprijinit liderii religioși care au refuzat să închidă bisericile și templele evanghelice ca răspuns la pandemie. 

Când s-a dezvăluit că cel puțin 23 de membri ai anturajului său au fost infectați cu virusul, el nu numai că a refuzat să rămână izolat, dar a făcut un punct de a strânge mâna cu susținătorii săi și de a lua selfie-uri cu telefoanele lor mobile. Ulterior, președintele a susținut că a testat negativ virusul, dar a refuzat să facă publice rezultatele testului de diagnostic. 

 

Brazilia are un sistem de sănătate publică foarte dezvoltat, cunoscut sub numele de SUS, care este în slujba tuturor brazilienilor. Cu toate acestea, reducerile repetate ale bugetului său au degradat sistemul de-a lungul anilor. Deoarece experții au avertizat cu privire la o penurie uriașă de paturi de terapie intensivă și alte echipamente necesare pentru a face față pandemiei, ministrul Sănătății  din Bolsonaro, Luis Henrique Mandetta, a recunoscut recent că sistemul de sănătate al țării ar intra probabil într-o stare de colaps până la sfârșitul lunii aprilie din cauza pandemiei coronavirusului .

Deoarece a devenit clar că Bolsonaro este mai interesat să protejeze economia îndurerată a Braziliei și viitorul său politic decât să abordeze criza viitoare, guvernanții mai multor state braziliene au decis să ia problema în propriile lor mâini. 

Unele state, inclusiv Rio de Janeiro și Sao Paulo, au declarat urgențe, au interzis zborurile, au construit spitale de teren și chiar au impus măsuri stricte pentru a restricționa mișcarea cetățenilor lor împotriva dorințelor guvernului federal. 

Bolsonaro a răspuns acestor măsuri cu furie, declarând într-un interviu televizat pe 22 martie că „în curând oamenii vor vedea că au fost păcăliți de către acești guvernanți și de marea parte a mass-media atunci când vine vorba de coronavirus”. (eTN)

Tag-uri Institutii: