Publicat: 27 Aprilie, 2015 - 17:16
Share

Şeful Direcţiei pentru Agricultură a judeţului Constanţa, Boris Parpală, a fost reţinut, luni, de procurorii DNA Constanţa. 

Iată comunicatul DNA prin care Boris Parpală este trimis în faţa instanţei: 

„Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Constanţa au dispus punerea în mişcarea a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând de la data de 27.04.2015, a inculpatului PARPALĂ BORIS, director al Direcţiei pentru Agricultură a judeţului Constanţa, la data faptelor, cu privire la săvârşirea infracţiunilor de: - efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană ori încheierea de tranzacţii financiare, utilizând informaţiile obţinute în virtutea funcţiei, atribuţiei sau însărcinării sale, în formă continuată (25 acte materiale), - folosire a influenţei de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, în formă continuată (24 acte materiale), - evaziune fiscală, în forma evidenţierii, în actele contabile sau în alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la bază operaţiuni reale ori evidenţierea altor operaţiuni fictive, - spălare de bani, - transmiterea fictivă a părţilor sociale ori a acţiunilor deţinute într-o societate comercială, în scopul săvârşirii unei infracţiuni sau al sustragerii de la urmărirea penală ori în scopul îngreunării acesteia. 

În perioada 12 martie 2012 – 20 iunie 2014, inculpatul Parpală Boris, ca urmare a influenţei şi autorităţii conferite de funcţiile pe care le-a deţinut în cadrul Consiliului Judeţean Constanţa şi în cadrul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală a Judeţului Constanţa, în baza unor oferte realizate de acesta, a determinat reprezentanţii a 24 de primării de pe raza judeţului să încheie cu o firmă pe care o administra, contracte de prestări ale unor servicii inutile şi nesolicitate de acestea (elaborarea strategiei de dezvoltare locală a comunei, consultanţă în elaborarea documentaţiei de finanţare a unor proiecte, etc.), a emis facturi în numele societăţii respective şi a încasat diverse sume de bani pentru serviciile prestate. De asemenea, la data de 9 septembrie 2013, acţionând în calitate de administrator al societăţii respective, inculpatul Parpală Boris a încheiat în un contract de vânzare cumpărare, a recepţionat şi a plătit marfa cumpărată de firma respectivă.

 În perioada de 1 ianuarie 2012 – 03 aprilie 2015, inculpatul Parpală Boris, în calitate de administrator de drept şi ulterior de fapt al unei societăţi comerciale, a înregistrat în contabilitatea acesteia operaţiuni fictive şi cheltuieli nereale, diminuând astfel baza impozabilă, cu efectul prejudicierii bugetului de stat. În cursul anului 2013, inculpatul, împreună cu firma respectivă, a investit o parte din sumele obţinute ca urmare a contractelor încheiate cu cele 24 de unităţi administrativ teritoriale, menţionate mai sus, pentru concesionarea unui teren în judeţul Constanţa, înfiinţarea unei livezi şi edificarea unei construcţii pe terenul respectiv, ascunzând astfel originea ilicită a sumelor respective. 

La data de 6 februarie 2014, inculpatul Parpală Boris a transmis în mod fictiv părţile sociale deţinute la firma respectivă către o persoană, deşi ulterior acestui moment a continuat să beneficieze de activitatea societăţii şi a continuat să efectueze operaţiuni comerciale în numele acesteia, cu scopul îngreunării urmăririi penale. În cauză, procurorii au beneficiat de sprijinul ofiţerilor de poliţie din cadrul I.P.J. Constanţa şi Serviciului de Operaţiuni Speciale Constanţa. 

Inculpatului Parpală Boris i s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309, urmând să fie prezentat la data de 28 aprilie 2015, Tribunalului Constanţa cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile“.