Publicat: 9 Mai, 2019 - 14:22
Share
Situația financiară în 2018: vânzări și rezultate la niveluri record

Pentru Grupul Bosch, 2018 a fost un an fiscal de succes. Compania și-a sporit veniturile din vânzări la o sumă record de 78,5 miliarde de euro. Profitul brut (EBIT) din operațiuni a atins suma de 5,5 miliarde de euro. În ciuda unor investiții inițiale mari în domenii precum electrificarea și automatizarea mobilității, marja profitului brut din operațiuni s-a îmbunătățit din nou în 2018, înregistrând o creștere de la 6,8 procente în 2017 la 7 procente. Bosch și-a sporit cheltuielile pentru sectorul de cercetare și dezvoltare la 7,3 miliarde de euro sau 9,3 procente din veniturile din vânzări. Cheltuielile de capital au crescut cu 14 procente la 4,9 miliarde de euro sau 6,3 procente din veniturile din vânzări. Bosch a creat peste 8.000 de locuri de muncă noi în 2018, iar mai mult de jumătate dintre acestea au fost în domeniul cercetării și dezvoltării.

Pentru anul în curs, Bosch se așteaptă ca dezvoltarea economică să fie redusă. Conform estimărilor companiei, economia globală va crește cu doar 2,3 procente. Dispute comerciale, nivelurile înalte de datorii din țările europene și scăderea producției în industria auto sunt unii dintre factorii care grevează economia globală. În ciuda mediului dificil din industriile și regiunile importante pentru Bosch, compania se așteaptă ca vânzările din 2019 să depășească ușor nivelurile din anul anterior. În primele trei luni ale anului, vânzările înregistrate au fost similare cu cele ale anului trecut. În ciuda acestor previziuni pe termen scurt, grupul Bosch își intensifică eforturile pentru a combate schimbarea climatică și pentru a îmbunătăți calitatea aerului.

„Schimbarea climatică nu este o poveste științifico-fantastică; se întâmplă cu adevărat. Dacă luăm în serios Acordul de la Paris, atunci inițiativa privind clima nu trebuie să fie privită doar ca un obiectiv pe termen lung. Aceasta trebuie să aibă loc aici și acum”, a declarat Dr. Volkmar Denner, președintele consiliului de administrație al Robert Bosch GmbH, în cadrul conferinței de presă anuale. „De asemenea, luăm în serios preocupările oamenilor pentru o calitate mai bună a aerului din orașe. În calitate de lider în inovații, dorim să furnizăm soluții tehnologice pentru probleme ecologice”. În plus, Denner a menționat că: „Interdicțiile de circulație, protestele privind autovehiculele diesel, vestele galbene și grevele organizate vinerea pentru climă – toate acestea ne arată că toate companiile trebuie să ia măsuri privind clima și să ofere noi soluții pentru calitatea aerului din orașe”.

Din 2020, Bosch va deveni prima companie industrială neutră din punct de vedere al emisiilor de CO2

Conform Agenției Internaționale pentru Energie (IEA), procesul de producție este responsabil pentru aproape o treime din emisiile de CO2 la nivel global. De aceea, Bosch își intensifică eforturile, cu un succes deja prezent, pentru a reduce emisiile de CO2. „Vom fi prima companie industrială importantă care va atinge obiectivul ambițios de neutralitate în materie de emisii de CO2 într-o perioadă de puțin peste un an. Din 2020, Bosch va avea o amprentă netă de carbon zero”, a anunțat Denner. „Toate cele 400 de locații Bosch de la nivel global vor fi neutre în materie de emisii de CO2, din 2020.” Pentru a atinge acest obiectiv, compania va utiliza patru pârghii majore. Bosch va spori eficiența energetică, va crește proporția de resurse regenerabile în alimentarea cu energie, va achiziționa mai multă energie electrică ecologică și va compensa emisiile de carbon inevitabile. Aceste acțiuni vor ajuta la evitarea a 3,3 milioane de tone de CO2, până în 2020. 

 

Calitate mai bună a aerului: grad de poluare aproape de zero

Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), aproximativ 90 de procente din populația mondială respiră un aer toxic. Bosch și-a propus un obiectiv ambițios pentru remedierea acestei situații. „Ne dorim să reducem la zero nivelul de poluare a aerului din trafic. Pentru a face acest lucru trebuie să privim dincolo de capota autovehiculelor”, a spus Denner. Proiectul companiei de a reduce aproape de zero concentrația de poluanți atmosferici este construit pe trei piloni: Bosch dezvoltă tehnologii pentru grupul motopropulsor cu poluare scăzută, lucrează împreună cu autoritățile municipale la proiecte pentru menținerea unui flux constant în trafic și implementează un sistem de gestionare a mobilității companiei în propriile locații.

 

Optimizarea motoarelor cu combustie internă – prin inteligență artificială

Compania estimează că aproximativ 75 de procente din numărul total al autovehiculelor noi și celor comerciale ușoare vor continua să fie echipate cu motoare cu combustie internă în 2030. Ținând cont de acest lucru, Bosch va continua să investească sume considerabile în optimizarea motoarelor pe benzină și diesel. De asemenea, compania utilizează inteligența artificială (IA) pentru a dezvolta în continuare motoarele cu combustie internă. Spre exemplu, Bosch utilizează IA pentru a controla în mod predictiv tratarea gazelor de eșapament conform modelelor create pe baza stilurilor individuale de conducere, deoarece acest lucru poate reduce și mai mult emisiile autovehiculelor. Cei aproximativ 3.500 de angajați din domeniul tratării gazelor de eșapament și al senzorilor de gaze de evacuare au generat în 2018 vânzări de 2,3 miliarde de euro. Această valoare urmează să ajungă la 3 miliarde de euro până în 2025.

 

Cu 20 de procente mai puține emisii poluante

În prezent, Bosch poartă discuții cu aproximativ 100 de autorități municipale din Europa cu privire la măsurile care trebuie luate pentru a îmbunătăți calitatea aerului. În prezent Bosch testează unități mobile de analiză la Stuttgart, Paris și Marsilia. Aceste unități dezvoltate de curând măsoară constant nivelul de contaminanți din aer. Împreună cu simulările, aceste măsurători vor asigura informații suplimentare cu privire la legătura dintre emisiile autovehiculelor și poluarea mediului. Un proiect organizat în colaborare cu orașul Stuttgart a demonstrat că un flux constant al traficului poate reduce emisiile poluante cu până la 20 de procente, pentru flota existentă. Pe viitor, datorită datelor preluate de la unitățile de analiză va fi posibilă crearea unor hărți la rezoluție mare, care să indice zonele cu concentrație crescută de poluanți. Aceste hărți vor putea fi utilizate pentru a optimiza gestionarea traficului.

 

Gestionarea mobilității companiei: calitate mai bună a aerului în aglomerațiile urbane

Al treilea pilon al proiectului îl reprezintă gestionarea mobilității companiei. Obiectivul său este de a reduce traficul, și prin urmare emisiile, pentru care sunt responsabili angajații Bosch înșiși, mai ales în aglomerațiile urbane. Măsurile implementate variază de la autobuze de tip shuttle în marile orașe din Brazilia, China și Turcia, la oferte de telemuncă și închirierea de biciclete și biciclete electrice. În plus, Bosch valorifică puterea conectivității. De exemplu, de câteva săptămâni, cei aproximativ 8.000 de angajați din locația Reutlingen au putut  utiliza platforma SPLT de folosire în comun a autovehiculelor, ceea ce facilitează transportul de acest tip al angajaților prin intermediul unei aplicații specifice. În zona metropolitană Stuttgart, unde aproximativ 55.000 de angajați Bosch parcurg o distanță combinată de 1,5 milioane km în fiecare zi, compania este membră, de asemenea, a asociației Clean Air Alliance.

 

Electromobilitate: 14 milioane de autovehicule până la finalul anului 2022

De asemenea, Bosch se așteaptă ca autovehiculele electric să joace un rol important în îmbunătățirea calității aerului la în orașe. Bosch se străduiește să devină lider pe piața de masă emergentă din domeniul electromobilității. Până în 2025, compania preconizează să genereze o cifră a vânzărilor de 5 miliarde de euro în domeniul electromobilității, respectiv de zece ori valoarea din 2018. „În contextul unei concurențe din ce în ce mai mari pentru crearea de valoare în domeniul tehnologiei pentru grupurile motopropulsoare, putem vedea oportunități bune pentru viitor. Expertiza noastră asupra sistemelor, portofoliul nostru cuprinzător de produse și economia la scară mare în producție ne transformă în partenerii preferați ai producătorilor de autovehicule și furnizorilor de servicii de mobilitate din întreaga lume”, a declarat Denner. Componentele grupurilor motopropulsoare Bosch sunt prezente deja în peste un milion de autovehicule electrice din toată lumea. Până la finalul anului 2022, acest număr va crește la 14 milioane. Până în prezent, compania a realizat proiecte privind grupurile motopropulsoare pentru 50 de platforme de autovehicule electrice. Numai anul trecut au fost derulate 30 de proiecte noi. „De asemenea, ne dorim să progresăm în domeniul tehnologiei celulelor de carburant”, a spus Denner. În acest scop, Bosch a anunțat recent o alianță cu Powercell, un producător suedez de acumulatori pe bază de celule de carburant. Acești acumulatori reprezintă două treimi din valoarea unui sistem pe bază de celule de carburant. „Împreună cu Powercell, intenționăm să comercializăm acumulatori și să îi lansăm până cel târziu în 2022”, a spus Denner.

 

Conducere automatizată: consum de carburant și emisii scăzute

Conducerea automatizată va juca și ea un rol important în îmbunătățirea calității aerului. Conform firmei de cercetare KE Consult, conducerea automatizată poate reduce consumul de carburant cu peste 30 de procente – sau cu 15 procente pentru autostrăzile din Germania. Peste 5.000 de ingineri Bosch lucrează în prezent la conducerea automatizată, aproape de două ori mai mulți decât acum doi ani. După cum a observat Denner: „Până în 2022, intenționăm să investim circa 4 miliarde de euro în automatizare și, prin urmare, în mobilitatea sustenabilă”. Sistemele de asistență pentru șofer contribuie dezvoltarea conceptului de conducere automatizată. De la nivelul actual de aproximativ 2 miliarde de euro, se estimează că veniturile vor crește cu aproape 15 procente în acest an. Se preconizează că cifra vânzărilor de senzori va crește cu 20 de procente, iar cea a vânzărilor de senzori video cu 30 de procente. Denner: „Conducerea automatizată nu este doar o promisiune pentru viitor, ci constituie deja un domeniu actual de creștere pentru noi”.

 

Anul fiscal 2018: vânzările și profiturile au atins un nivel record

„Anul 2018 a fost un an fiscal de succes pentru grupul Bosch”, a declarat Prof. Stefan Asenkerschbaumer, directorul financiar și vicepreședintele consiliului de administrație Bosch.

Vânzările și rezultatele au fost din nou la nivelurile ridicate realizate, ca în 2017. Veniturile din vânzări au înregistrat un total de 78,5 miliarde de euro. Efectele ratei de schimb substanțiale, de 2,1 miliarde de euro, au avut un impact asupra cifrelor vânzărilor. După ajustările în funcție de cursul de schimb valutar, vânzările au crescut cu cinci procente fără efecte de consolidare. Nominal, creșterea a fost de 2,2 procente. Profitul brut (EBIT) din operațiuni a înregistrat un total de 5,5 miliarde de euro, de la 5,3 miliarde de euro în anul precedent. În ciuda investițiilor majore în zonele cu potențial, marja profitului brut din operațiuni a crescut de la 6,8 procente în 2017 la 7,0 procente. „În ciuda provocărilor economice, în 2019 vom continua să investim sume mari în dezvoltarea de noi tehnologii și domenii de afaceri pentru a asigura viabilitatea viitoare a companiei”, a spus Asenkerschbaumer. „În mod similar, angajamentul nostru pentru reducerea emisiilor de carbon și acțiunile în domeniul climei nu se va axa pe considerente financiare pe termen scurt, ci pe o perspectivă pe termen lung.”

 

Anul fiscal 2018 pe sectoare de activitate

Toate sectoarele de activitate au jucat un rol important în performanța de afaceri Bosch în anul 2018: divizia Soluții de mobilitate și-a mărit vânzările cu 3,5 procente (cu 5,8 procente după ajustările în funcție de cursul de schimb valutar), la 47,6 miliarde de euro. În consecință, creșterea Bosch în acest sector a depășit din nou performanța globală din industria auto. La 7,1 procente, marja de operațiuni a atins aproximativ nivelul anului precedent. Divizia Bunuri de larg consum a realizat vânzări de 17,8 miliarde de euro. După ajustările în funcție de cursul de schimb valutar, această scădere de 3,1 procente echivalează cu o creștere a vânzărilor de 0,7 procente. Un motiv pentru această creștere scăzută a fost presiunea concurențială tot mai mare, în special în China. Marja EBIT din operațiuni de 7,8 procente a fost ușor sub nivelul anului precedent. În divizia Tehnologie industrială, vânzările au crescut la 7,4 miliarde de euro. Aceasta reprezintă o creștere de 8,8% procente sau 11,7 procente după ajustările în funcție de cursul de schimb valutar. Marja EBIT din operațiuni a crescut cu mai mult de cinci procente, până la 8,4 procente. În divizia Tehnologie pentru construcții și energie, vânzările au crescut cu 2,4 procente, până la 5,6 miliarde de euro. După ajustările în funcție de cursul de schimb valutar, aceasta a fost echivalentă cu o creștere de 5,1 procente. La 4,2 procente, marja EBIT din operațiuni a rămas mai mult sau mai puțin neschimbată.

Anul fiscal 2018 pe regiuni

În Europa, veniturile din vânzări au crescut cu 3,3 procente (4,8% procente după ajustările în funcție de cursul de schimb valutar), la 41,4 miliarde de euro. În America de Nord, vânzările au înregistrat un total 12,3 miliarde de euro. După ajustările în funcție de cursul de schimb valutar, această creștere de 2,7 procente este echivalentă cu o creștere de 7,4 procente. În America de Sud, afacerea și-a revenit cu o creștere a vânzărilor, după ajustările în funcție de cursul de schimb valutar, de 11,6 procente. Veniturile din vânzări au înregistrat un total de 1,4 miliarde de euro. În termeni nominali, vânzările au scăzut cu 6,2 procente. În prezent, Bosch generează aproape 30 de procente din totalul vânzărilor sale în regiunea Asia-Pacific (inclusiv Africa). Vânzările în această regiune au crescut cu 3,7 procente, până la 23,4 miliarde de euro, ajustările în funcție de cursul de schimb valutar. Creșterea nominală a fost de 0,7 procente.

 

Evoluția efectivelor de personal: oportunități de carieră pentru specialiști și directori

La data de 31 decembrie 2018, Grupul Bosch avea aproximativ 410.000 de angajați la nivel internațional, cu 7.700 mai mulți decât în anul precedent. Cea mai mare creștere a numărului de angajați a avut loc în Europa și regiunea Asia-Pacific. În Germania, numărul de angajați a crescut cu aproximativ 1.700. Bosch are acum peste 70.000 de angajați în sectorul de cercetare și dezvoltare, cu aproximativ 4.000 mai mult decât în anul precedent. 27.000 de angajați sunt experți în software și IT, iar numărul acestora va crește în continuare. „În următorii cinci ani, Bosch intenționează să angajeze aproape 25.000 de experți în software și IT la nivel global”, a declarat Denner.

 

O prezentare a celor mai importante cifre este disponibilă mai jos:

Grupul Bosch este prezent pe piaţa din România de aproximativ 25 de ani şi numără peste 6.500 de angajaţi în cinci entităţi. În anul 2017, Bosch a înregistrat un volum de vânzări de 416 milioane de euro pe piaţa din România. Pe lângă centrul de cercetare – dezvoltare din Cluj şi unităţile sale de producţie pentru Soluţii de mobilitate din Cluj şi din Blaj, Bosch mai operează şi o unitate de producţie de tehnologie industrială, localizată de asemenea în Blaj, precum şi un centru de servicii de externalizare a proceselor de afaceri (BPO) în Timişoara. În Bucureşti, Bosch operează un birou de vânzări pentru produsele diviziilor Soluţii de mobilitate, Bunuri de larg consum şi Tehnologie pentru construcţii şi energie.  În plus, o filială a BSH Hausgeräte GmbH, activă pe piaţa electrocasnicelor, are sediul, de asemenea, în capitala ţării.

Grupul Bosch este un lider global în furnizarea de tehnologii şi servicii. Acesta are aproximativ 410.000 de angajaţi în întreaga lume (status la 31 decembrie 2018). Conform cifrelor preliminare, compania a generat vânzări de peste 77,9 miliarde de euro în 2018. Operaţiunile sale sunt structurate în patru sectoare de activitate: Soluţii de mobilitate, Tehnologie industrială, Bunuri de larg consum şi Tehnologie pentru construcţii şi energie. Lider în IoT, Bosch oferă soluţii inovatoare pentru case inteligente, oraşe inteligente, mobilitate conectată şi industrie conectată. Compania îşi foloseşte expertiza în tehnologia de senzori, software şi servicii, precum şi propriul cloud IoT, pentru a oferi clienţilor soluţii conectate integrate dintr-o singură sursă. Obiectivul strategic al Grupului Bosch este de a furniza inovaţii pentru o viaţă conectată. Bosch sporeşte calitatea vieţii la nivel mondial prin produse și servicii inovatoare şi care stârnesc entuziasm. Pe scurt, Bosch creează „Tehnică pentru o viaţă.” Grupul Bosch cuprinde Robert Bosch GmbH şi cele aproape 440 de filiale şi companii regionale din aproximativ 60 de ţări. Prin includerea partenerilor comerciali şi de service, reţeaua globală de producţie şi vânzări Bosch acoperă aproape toate ţările din lume. Baza pentru viitoarea creştere a companiei este puterea sa inovatoare. Compania Bosch are aproape 69.500 de angajaţi în cercetare şi dezvoltare, în cele aproximativ 125 locaţii din lume.

Cifre cheie Bosch pentru anul fiscal 2018

Cifre în miliarde de euro

2018

2017

Evoluția nominală față de anul trecut (ajustată la efectele cursului valutar)

Total venituri din vânzări1

- procent generat în afara Germaniei

78,5

 

79

76,8

 

80

2,2% (5,0%)

Venituri din vânzări ale sectoarelor de afaceri1

 

 

 

Soluții de mobilitate

47,6

46,0

3,5% (5,8%)

Tehnologie industrială

7,4

6,8

8,8% (11,7%)

Bunuri de larg consum

17,8

18,4

-3,1% (0,7%)

Tehnologie pentru construcții și energie

5,6

5,4

2,4% (5,1%)

Veniturile din vânzări în regiunile majore1

 

 

 

Europa

- din care Germania

41,4

16,1

40,1

15,0

3,3% (4,8%)

7,0%

America de Nord (inclusiv Mexic)

12,3

12,0

2,7% (7,4%)

America de Sud

1,4

1,5

-6,2% (11,6%)

Regiunea Asia-Pacific (inclusiv alte regiuni)

23,4

23,2

0,7% (3,7%)

EBIT2 ca procent

din veniturile din vânzări2

5,5

7,0

4,9

6,3

0,6

EBIT din operațiuni2 ca procent din veniturile din vânzări2

5,5

7,0

5,3

6,8

0,2

Costuri pentru cercetare și dezvoltare2 ca procent din veniturile de vânzări2

7,33

9,3

7,0

9,0

0,3

Cheltuieli de capital ca procent din veniturile din vânzări

4,9

6,3

4,3

5,6

0,6

Deprecierea proprietății, fabricii și echipamentelor

3,1

3,1

 

Capital

39,2

37,6

1,6

Rată capital (%)

47

46

 

1 Ajustare în conformitate cu modificările din 2017 pentru grupul consolidat.

2 2017: valori ajustate datorită politicilor contabile modificate.

3 Calculate pe o bază identică celei din 2017 (nu au fost luate în seamă schimbările din politicile contabile).

 

Cifre în milioane de euro

2018

2017

Evoluția față de anul trecut

Rezultate nedistribuite (dividende ale Robert Bosch GmbH)

242

241

1,0

Numărul de angajați

(31 decembrie 2018)

2018

2017

Evoluția față de anul trecut

Grupul Bosch

409.881

402.166

7.715

Europa

- din care Germania

249.964

139.422

245.040

137.701

4.924

1.721

America de Nord și de Sud

45.092

44.309

783

Regiunea Asia-Pacific (inclusiv alte regiuni)

114.825

112.817

2.008

Angajați în cercetare și dezvoltare (31 decembrie 2018)

2018

2017

Evoluția față de anul trecut

Grupul Bosch

68.715

64.409

4.306

Europa

- din care Germania

40.080

30.474

37.500

28.678

2.580

1.796

America de Nord și de Sud

3.247

3.204

43

Regiunea Asia-Pacific (inclusiv alte regiuni)

25.388

23.705

1.683