27 noiembrie 2021

Bostanul – regele cucurbitaceelor…

dovleac
Distribuie pe rețelele tale sociale:

 …și al Halloweenului, este leguma perfectă pentru perioada rece a anului. Ne lămurim imediat de ce, dar mai întâi să facem cunoștință cu familia lui regală.

 Cucurbitacee, adică – zice dicționarul – plante erbacee dicotiledonate (înapoi la manualul de botanică, dacă vrei încă o definiție în definiție), cu tulpini târâtoare sau agățătoare, cu frunze mari, fruct cărnos și coaja tare. Membrii familiei: dovleacul (sau bostanul), pepenele și castravetele.

Prin textura onctuoasă și grasă, miezul dovleacului mângâie cerul gurii și îl încălzește. La cât este de dulce și fondant, ai spune că trebuie să fie burdușit de calorii. Și dimpotrivă: toate soiurile de bostan sunt sărace în calorii (20-30 la 100 g). În schimb, sunt bogate în fibre solubile, minerale, caroten și alți antioxidanți din prima linie. Încă un atu: pot fi gătiți în fel și chip, de la antreuri, până la desert.

 Cum îl păstrezi

Dovlecii întregi se pot păstra și luni de zile, ținuți într-un loc răcoros nu se strică, ci continuă să se coacă. Dacă îi cumperi tăiați – jumătăți sau felii -, îi ții în frigider, unde își vor păstra prospețimea și calitățile nutritive trei zile. Miezul tăiat cuburi poate fi păstrat în congelator.

Cum îl gătești

La aburi, la tigaie sau la cuptor – sunt cele mai bune metode de preparare. Fierberea în apă nu este recomandată, miezul devine flasc și își pierde savoarea. Este bine să fie decojit doar înainte de a fi gătit. Și, mai înainte, coaja trebuie spălată sub jet de apă, cu o perie – astfel se va tăia mai ușor.

Cu ce îl combini

În mod traditional, dovleacul se asociază perfect cu ghimbir, scorțișoară și nucșoară. Poți varia însă aromele, adăugând coriandru, lapte de cocos, curry, coajă de portocală, nuci sau parmezan.

Semințele sunt de leac

Adăugate în ciorbe sau salate, le completează cu substanțe esențiale pentru organism: fosfor, magneziu, fier, zinc și potasiu. Poftă bună!

Articol de Gabriela Boceanu