1 octombrie 2022

Braconaj piscicol cu plase interzise descoperit de poliţiştii de frontieră tulceni

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Poliţiştii de frontieră tulceni s-au aflat la datorie în minivacanţa de 1 Mai şi sărbători Pascale. Aceştia au descoperit peste 190 kilograme de peşte şi plase de pescuit interzise, în lungime totală de aproximativ 850 metri.

În perioada 29 – 30.04.2021, poliţiştii de frontieră din cadrul Grupului de Nave Sulina, aflaţi în timpul exercitării atribuţiilor de serviciu pe Braţul Sfântu Gheorghe şi în zona Lacului Erenciuc, au descoperit în zona strict protejată – Lac Erenciuc – 12 unelte de pescuit din fir textil şi una tip multifilament, amplasate în apă, având captură de peşte.

În urma verificărilor, s-a stabilit faptul că lungimea totală a setcilor din fir textil este de 606 metri, iar a celei multifilament este de 80 metri. Captura de peşte, care cântărea 38 kilograme, din diverse specii, a fost predată unei societăţi de profil.

În cauză a fost întocmită lucrarea penală cu autor necunoscut, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de „pescuit comercial în habitatele piscicole naturale, prin orice metode şi mijloace, al peştilor şi al altor vieţuitoare acvatice, în perioada de prohibitie” şi „pescuit cu alte unelte sau scule neautorizate”, fapte prevăzute de art 64 lit e şi l din OUG nr. 23/2008, actualizată.

* De asemenea, poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Isaccea, aflaţi în exercitarea atribuţiilor de serviciu, au descoperit în data de 30.04.2021, în jurul orei 17.30, în vegetaţia de la malul Dunării, pe raza localităţii Văcăreni, judeţul Tulcea, patru saci din rafie abandonaţi care conţineau peşte.

În urma verificărilor şi după cântărirea peştelui a rezultat o cantitate totală de 97,8 kilograme, astfel: 13,8 kilograme sturion, 39 kilograme crap şi 45 kilograme scrumbie. De asemenea, a fost descoperită şi o plasă tip monofilament în lungime de 140 metri. Cantitatea de sturion va fi redată mediului natural, în conformitate cu măsurile stabilite prin Ordinul nr. 545/715/2016 privind măsurile de refacere şi conservare a populaţiei de sturion.

În cauză a fost întocmită lucrarea penală cu autor necunoscut, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de art. 64 lit. e, k şi art 65 lit. c din OUG nr. 23/2008, actualizată, OUG nr. 23/2008, actualizată, respectiv ” pescuitul, deţinerea, transportul, comercializarea sturionilor capturaţi pe teritoriul României din habitatele piscicole naturale, precum şi a produselor şi subproduselor obţinute din aceştia, fără respectarea prevederilor legale în vigoare, cu excepţia celor proveniţi din acvacultură, pentru care se face dovada originii prin documente şi marcaje justificative legale”, coroborate cu Ordinul nr. 545/715/2016 privind măsurile de refacere şi conservare a populaţiei de sturion, precum şi cu Ordinul nr. 58/462/2021 privind prohibiţia în 2021.

*Şi poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Chilia au descoperit o cantitate semnificativă de peşte, din specia scrumbie. Aceştia au oprit o ambarcaţie, pe Braţul Chilia, pe raza localităţii Periprava, judeţul Tulcea, în care se afla o persoană

În respectiva ambarcaţie a fost găsită o cantitate de peşte, în stare proaspătă, pentru care persoana în cauză nu au putut prezenta documente de provenienţă. În urma verificărilor a rezultat faptul că persoana este cetăţean român, în vârstă de 28 ani, cu domiciliul în Periprava, judeţul Tulcea. Acesta a declarat că a cumpărat peştele de la persoane necunoscute din localitatea Letea. După cântărirea peştelui a rezultat o cantitate totală de 57 kilograme peşte din specia scrumbie, acesta fiind predat unei societăţi de profil.

În cauză a fost întocmită lucrarea penală, iar poliţiştii de frontieră fac cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de „deţinerea, transportul sau comercializarea fără documente legale a peştelui şi altor vieţuitoare acvatice obţinute din pescuit ori produselor din peşte. Documentele de provenienţă vor însoţi mărfurile, indiferent de locul în care acestea se află, pe timpul transportului, al depozitării sau al comercializării”, faptă prevăzută de art 64 lit. h din OUG nr. 23/2008, actualizată.

Urmărit general descoperit de poliţiştii de frontieră tulceni

Poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţie de Frontieră Chilia au descoperit, pe raza localităţii Chilia Veche, un bărbat, urmărit general.

De asemenea, poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Chilia, au identificat pe raza localităţii Chilia Veche, în data de 03.05.2021, o persoană despre care se deţineau date că figurează cu semnalare naţională, în vederea arestării şi predării, având emis un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea de un an şi patru luni, pentru infracţiuni din sfera ordinii şi siguranţei publice.

Persoana a fost reţinută de către poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Chilia şi predată în cursul zilei de 04.05.2021 poliţiştilor din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Tulcea, în vederea luării măsurilor legale ce se impun.