23 mai 2022

Braconaj piscicol cu plase monofilament pe Lacul Razelm descoperit de poliţiştii de frontieră tulceni

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Poliţiştii de frontieră tulceni au descoperit doi cetăţeni români, într-o ambarcaţiune, care aveau asupra lor plase monofilament cu captură de 116 kilograme peşte, fără a deţine documente legale în acest sens.

În data de 16.04.2021, în jurul orei 06.30, poliţişti de frontieră din cadrul Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Tulcea, acţionând în baza informaţiilor deţinute împreună cu un reprezentant al Administraţiei Rezervaţiei Biosfera Delta Dunării, au oprit pentru control o ambarcaţiune pe Lacul Razelm, în apropiere de localitatea Iazurile, în care se aflau două persoane. S-a stabilit faptul că persoanele în cauză sunt cetăţeni români, în vârsta de 34 ani şi 32 de ani, ambii cu domiciliul în judeţul Tulcea.

În urma controlului ambarcaţiunii şi a documentelor deţinute, poliţiştii de frontieră au descoperit plase tip monofilament în lungime totală de 720 metri, cu captură de peşte proaspăt 116 kilograme din speciile caras, crap şi plătică, iar persoana care conducea ambarcaţiunea nu a putut prezenta documente care să ateste dreptul acesteia de a conduce o ambarcaţie.

Cei doi au declarat că au folosit plasele monofilament pentru a pescui pe Lacul Razelm, iar peştele era destinat comercializării.

Întreaga cantitate de peşte a fost predată unor societăţi comerciale de profil, conform procedurile legale iar poliţiştii de frontieră fac cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de conducerea unei nave de către o persoană fără brevet sau fără certificat de capacitate corespunzător, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 2 alin 1 din Legea nr. 191/2003 privind infracţiunile la regimul transportului naval, producerea, importul, deţinerea, comercializarea sau utilizarea uneltelor de plasă de tip monofilament precum şi pescuitul comercial în habitatele piscicole naturale, prin orice metode şi mijloace, al peştilor şi al altor vieţuitoare acvatice, în perioada de prohibiţie, fapte prevăzute şi sancţionate conform OUG 23/2008, actualizată.

Totodată, vă informăm că prin Ordinul MADR/MMAP nr. 58/462/2021 sunt stabilite perioadele si zonele de prohibiţie a pescuitului, precum si a zonelor de protecţie a resurselor acvatice vii, în anul 2021 – http://www.anpa.ro/wp-content/uploads/file/Ordin%20prohibi%C8%9Bie%20MADR-MMAP%20nr_%2058-%20462%20din%202021.pdf .