8 octombrie 2022

BrainQ-Inspire UBB – Dezvoltări de anvergură internaţională în neuroştiinţe cognitive şi imagistică de rezonanţă magnetică (IRM)

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) va implementa, în perioada 2021-2023, proiectul „Infrastructură pentru Spectroscopie şi Imagistică de Rezonanţă Magnetică la Câmpuri Înalte – INSPIRE” (POC: Cod SMIS 2014+ – 127725), în valoare de 92.442.303,53 lei.

Proiectul INSPIRE este cel mai mare proiect academic implementat de UBB, prin care se va dezvolta o infrastructură de cercetare de anvergură internaţională, ca parteneriat între Centrul Naţional de Rezonanţă Magnetică (Facultatea de Fizică a UBB) şi Platforma Skyra (International Institute for the Advanced Study of Psychotherapy and Applied Mental Health-Departamentul de Psihologie Clinică şi Psihoterapie al UBB).

Şcoala clujeană de psihologie (cognitivă/clinică) se regăseşte constant, în ultimii ani, în top 500 în diverse rankinguri internaţionale în domeniul psihologiei/ştiinţelor cognitive, ca prima din ţară, iar Şcoala clujeană de fizică este la rândul său prezentă în aceste rankinguri, uneori prima din ţară (ex. intervalul 601-800 în Times Higher Education în 2022). Proiectul este coordonat de profesorul Simion Simon, reunind un grup interdisciplinar complex de fizicieni, psihologi, biologi, medici, biochimişti şi ingineri.

UBB, prin Platforma Skyra, are deja o dotare competitivă în neuroştiintele cognitive clinice (IRM clinic de 3 Tesla), inclusă în reţele internaţionale (MERIL), de care au beneficiat până acum peste 1.000 de pacienţi şi sute de participanţi în diverse studii. Similar, Centrul de Rezonanţa Magnetică are dotări de top (Spectrometre RMN de 9.4 şi 14,1 Tesla, respectiv IRM preclinic de 7 Tesla), cu implicaţii preclinice în zona fizicii medicale. Bazele acestei infrastructuri strategice au fost puse la UBB începând cu anul 2010, prin proiectul RICI (Reţea Integrată de Cercetări Interdisciplinare), la acea dată cel mai mare proiect academic al UBB.

Proiectul INSPIRE construieşte pe aceste baze realizate în domeniul imagisticii de rezonanţă magnetică (IRM) în cadrul proiectului RICI, transformând decisiv noua Şcoală ştiinţifică/academică de sănătate din UBB (aici Platforma Skyra – Neuroştiinţe cognitive clinice şi Centrul Naţional de Rezonanţă Magnetică – Fizică medicală) în actorul principal la nivel naţional şi unul din liderii internaţionali în aceste domenii. Şcoala academică/de ştiinţă de sănătate din UBB va primi o clădire nouă – clădirea „BrainQ” -, cu dotări clinice (IRM 7 Tesla) şi preclinice (IRM 11,6 Tesla) avansate.

La nivel naţional, prin colaborarea deja discutată cu Academia Română (Centrul Naţional pentru Cercetarea Creierului şi Institutul de Filosofie şi Psihologie „Constantin Rădulescu-Motru”), UBB va pune bazele unui demers naţional în neuroştiinţe cognitive, o reţea de unităţi academice şi din mediul social (inclusiv clinici şi companii medicale) dedicate acestui domeniu, în particular, şi studiului creierului, în general. La nivel internaţional, aşa cum arată harta ataşată, INSPIRE va acoperi un gol pe harta internaţională a dotărilor cu infrastructură pentru spectroscopie şi imagistică de rezonanţă magnetică la câmpuri înalte, cu implicaţii teoretico-aplicative clinice şi preclinice majore.

„INSPIRE este cel mai mare proiect academic al UBB – şi prin asta al oraşului Cluj-Napoca – şi sperăm să-l implementăm la un nivel performant. Spun sperăm, deoarece timpul de implementare s-a redus de la 3 ani la puţin peste 2 ani – un astfel de proiect, prin anvergura pentru ţară şi prin faptul că a fost primul în domeniul sănătăţii în competiţia naţională, era normal să fie finanţat printre primele din 2020 -, astfel încât, pentru ca acesta să devină un succes avem nevoie de o colaborare, comunicare şi susţinere constantă în relaţie cu autorităţile locale şi cu ministerele de specialitate. Trebuie să spun că până acum am primit toată deschiderea, încurajarea şi suportul din partea acestor autorităţi – cu toţii ne dorim acest avantaj competitiv pentru oraş şi ţară -, iar în februarie 2022 vom face o evaluare de etapă pentru a decide cum continuăm. Implementarea cu succes a proiectului INSPIRE transformă UBB, Cluj-Napoca şi România în unul din liderii internaţionali în domeniu, cu avantaje competitive în ştiinţă, tehnologie, economie şi bunăstarea oamenilor. Mai specific, în UBB, proiectul stabilizează noua Şcoală academică/ştiinţifică de sănătate din UFBB şi confirmă eficienţa abordării STEM+, urmând a fi integrat cu noua specializare inteligentă propusă pentru oraş de UBB în parteneriat cu primăria, şi anume InfoBioNano4Health”, afirmă rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.

Organizarea recentă a UBB în şcoli academice/de ştiinţă (https://news.ubbcluj.ro/ubb-se-organizeaza-in-scoli-academice/) a dus la profilarea Şcolii academice/de ştiinţă de sănătate (School of health), definită larg, nu medical, formată din Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei (prin Departamentul de psihologie clinică şi psihoterapie – programele de clinică/sănătate şi consiliere/psihoterapie), Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării (prin Departamentul de sănătate publică), Facultatea de Fizică (prin programul de fizică medicală), Facultatea de Biologie şi Geologie (prin programul de managementul calităţii în laboratoare medicale/ştiinţele nutriţiei/biologie medicală), Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport (prin programul de kinetoterapie), Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Mediului (prin sănătatea mediului), respectiv Facultatea de Chimie şi Inginerie Chimică (prin programele de chimie alimentară şi chimie clinică).

Rectorul UBB, împreună cu ministrul cercetării, inovării şi digitalizării, va organiza, în data de 28 septembrie 2021, o conferinţă comună de lansare a proiectului INSPIRE, tot atunci având loc şi o întâlnire tehnică de lucru pentru INSPIRE între reprezentanţii ministerului şi specialiştii/administraţia UBB.

***

UBB este universitatea cu tradiţia academică cea mai veche din România (începută acum 440 de ani – 1581), reprezentând cea mai mare comunitate academică din ţară (cu peste 55.000 de oameni, din 11 localităţi şi 9 judeţe). De la fondare, UBB face parte din galeria universităţilor de prestigiu şi de referinţă din România, de cinci ani aflându-se pe prima poziţie în ţară în Metarankingul Universitar care sumarizează rankingurile internaţionale majore ale universităţilor. În plus, de mai mulţi ani UBB ocupă primele poziţii în ţară în rankingurile internaţionale globale şi pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universităţi ale lumii, cu o infrastructură academică avansată (ex. unităţi CDI integrate în reţele europene, laboratoare didactice modernizate şi integrate cu realitatea virtuală/augmentată/mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.). Recent (2021), în urma auditului internaţional QS STAR, UBB a fost confirmată ca prima universitate „world-class” (QS*****) din România, iar din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizaţia unora din cele mai prestigioase universităţi europene „world-class/research-intensive”.