10 august 2022

Braşov Jazz & Blues Festival aniversează 10 ani alături de prieteni vechi şi noi

a musician plays alto saxophone over the piano with Bokeh light background

Distribuie pe rețelele tale sociale:

La Braşov, luna august nu vine doar cu zile lungi de vară şi cu o zi liberă în plus, ci şi cu seri răcoroase pe ritmuri de jazz şi blues. De pe 11 şi până pe 15 august 2022, toţi cei care se găsesc în Braşov – localnici, dar şi turişti, sunt invitaţi să participe la cea de-a X-a ediţie Braşov Jazz & Blues Festival.

Festivalul va avea loc în acest an în perioada 11-15 august şi va oferi tuturor iubitorilor de muzică bună un sfârşit de vară notabil. Evenimentele din cadrul Braşov Jazz & Blues Festival vor avea loc în Piaţa Sfântul Ioan (scena principală), Piaţa Brassai (scena Raiffeisen), dar şi în Parcul Central Nicolae Titulescu şi la Cinema Astra.

La ceas de seară te aşteptăm la concerte şi în grădină la JUNO sau la Jam Session în Deans Irish Pub & Grill.

Ediţia aniversară din acest an este un prilej perfect de a celebra prieteniile pe care le-am legat în aceşti 10 ani, dar şi de a invita la Braşov nume noi şi artişti excepţionali. Acesta este şi conceptul care stă la baza ediţiei din anul 2022, care se va regăsi atât în line-up-ul festivalului, cât şi în activităţile conexe extrem de numeroase care vor completa experienţa festivalului, o experienţă pentru întreaga familie şi o sărbătoare pentru Braşov.

Pe scena principală din Piaţa Sf. Ioan vor urca peste 30 de artişti din 8 ţări, şi pentru că vorbim de o ediţie aniversară, festivalul va fi deschis de doi dintre artiştii rezidenţi Brasov Jazz & Blues Festival, prezenţi la Braşov în calitate de artişti şi organizatori de masterclass-uri: Berti Barbera şi Lars Kutschke Band (DE/HU).

Caracterul aniversar al evenimentului este ranforsat şi de prezenţa în festival a legendarului Jan Akkerman aflat într-un turneu de promovare 75 – o compilaţie exclusivă care celebrează 75 de ani de la naşterea chitaristului care a influenţat generaţii întregi de artişti. De altfel, Jan Akkerman nu este străin de Braşov şi de festivalul nostru, artistul fiind prezent în 2013 în calitate de headliner al primei ediţii.

Având un palmares redutabil (colaborând pe parcursul carierei sale cu numeroşi artişti de prestigiu, printre care se numără BB King, Ice T, Cozy Powell sau Clau Ogerman), Akkerman promite un spectacol memorabil la Braşov în prima seară a festivalului.

Ce-a de-a doua seară este rezervată unor artişti de jazz aflaţi în premieră în faţa publicului din Braşov, şi chiar din România.

Carlos Bica este unul dintre cei mai prolifici contrabasişti portughezi şi vine la Braşov alături de proiectul de succes AZUL (alcătuit din superchitaristul berlinez Frank Mobus şi imprevizibilul baterist newyorkez Jim Black). Rădăcinile culturii portugheze îşi pun amprenta pe temperamentul muzical al lui Carlos Bica şi AZUL, grupul care a reuşit să scoată pe piaţă cel mai bun album de jazz portughez al tuturor timpurilor. Concertul este organizat în parteneriat cu Centrul Cultural German Braşov.

Seara va fi încheiată de Michael Olivera (Cuba) cu un concert ce se va concretiza într-o experienţă unică şi irepetabilă pe care o vom împărtăşi cu muzica cubaneză de ieri şi de azi. Michael Olivera & THE CUBAN JAZZ SYNDICATE, este o trupă solidă de muzicieni cubanezi conduşi de talentatul baterist Michael Olivera. Câştigători şi nominalizaţi la premiile Latin Grammys, fiecare dintre ei are propria sa istorie şi traiectorie muzicală, cântând cu artişti precum Chucho Valdez, Celia Cruz, Paquito D Rivera, printre mulţi alţii.

„Concertul lui Michael Olivera din cadrul Braşov Jazz & Blues Festival e realmente un eveniment ce nu ar trebui ratat de către fanii Latino Jazz-ului, combinând visceralitatea ritmurilor originare şi frazarea deschisă, specifică improvizaţiei experimentale, într-un produs cultural plin de culoare, vervă şi imaginaţie.”declară Ioan Big, director artistic al festivalului.

Ultimele seri ale festivalului vor fi dedicate blues-ului, atât de iubit de publicul larg. Pe scenă vor urca trei dintre cei mai apreciaţi artişti de blues ale ediţiilor anterioare (Raphael Wressnig, Kirk Fletcher şi Sharrie Williams), dar şi nume noi ale blues-ului internaţional, precum John Nemeth.

Raphael Wressnig (Austria) este considerat unul dintre cei mai virtuozi organişti din lume la această oră, talentul său fiind răsplătit cu mai multe nominalizări la categoria „best organ player of the year” de către Downbeat Critics Poll.

De această dată, Raphael Wressnig revine pe scena din Braşov alături de Gisele Jackson (SUA). Gisele şi-a început cariera în corul lui Ray Charles şi în trupele Donnei Summer şi a lui James Brown. Diva internaţională şi apreciatul organist aduc muzica soul, blues şi funk într-o lume modernă şi vor oferi publicului un nou mod de a experimenta aceste genuri muzicale.

Kirk Fletcher (USA) are reputaţia unui performer ce nu trebuie ratat. Viziunea sa unică asupra blues-ului tradiţional este în aceeaşi măsură modernă şi autentică. Recunoscut la nivel mondial de critici şi public deopotrivă ca unul dintre cei mai buni chitarişti de blues din lume, a câştigat de patru ori Blues Music Award şi în 2015 British Blues Award, iar cel mai recent album al său My Blues Pathway a fost nominalizat la Blues Music Awards 2021.

Sharrie Williams. The Princess of Gospel Rockin’ Blues se întoarce la Braşov pe 14 august 2022. Sharrie Williams este cotată printre primii 15 interpreţi de blues din Statele Unite. În jurul ei s-au creat şi alte trupe foarte cunoscute în domeniul blues-ului, toţi fac parte din topul celor mai buni interpreţi de blues la ora actuală. A fost premiată şi nominalizată aproape la tot ceea ce se putea, toate premiile şi distincţiile din branşa blues-ului internaţional.

Un motiv în plus pentru orice iubitor de blues să fie prezent la această ediţie de festival este prezenţa la Braşov a super-muzicianul american JOHN NEMETH.

Faptul că în 2021 a fost nominalizat la premiul B.B. King Entertainer of the Year în cadrul prestigioaselor Blues Music Awards, iar în 2022 a câştigat premiul Cel mai bun vocalist şi a fost nominalizat şi la categoria Cel mai bun interpret la muzicuţă, spune multe despre experienţa memorabilă pe care o oferă publicului în concert John Nemeth, ce va cânta, în premieră în România, pe data de 13 august.

În programul festivalului sunt anunţate, pe lângă artiştii de renume internaţional, şi trupe locale, ateliere creative şi masterclass-uri pe teme muzicale, conferinţe şi dezbateri, proiecţii de filme în aer liber, activităţi pentru copii şi familie, dar şi un târg de discuri de vinil, ca să îţi iei muzica preferată acasă. Aşa cum îi stă bine unui festival de asemenea calibru, serile de muzică se vor prelungi în noapte la concertele de tip jam session ce vor avea loc la Deanes Irish Pub & Grill.

Parcul Muzical care s-a bucurat de un mare succes în rândul celor mici, dar şi de recunoaştere, va continua şi în 2022, şi se va întregi cu câteva noi instalaţii spre bucuria copiilor şi părinţilor deopotrivă.

Biletele şi abonamentele pentru concertele din Piaţa Sf. Ioan au fost puse în vânzare online pe www.biletebrasov.ro.

Mai multe informaţii despre festival sunt disponibile pe site-ul oficial al festivalului sau pe pagina de pe Facebook.

Braşov Jazz & Blues Festival este un eveniment organizat de Asociaţia Culturală Fanzin şi cofinanţat de Ministerul Culturii, Consiliul Judeţean Braşov şi Primăria Municipiului Braşov.

Sursa foto Pixabay