27 septembrie 2022

Braşov şi Sinaia, următoarele localităţi în care ajunge Caravana Centenarul Încoronării

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Caravana Centenarul Încoronării Regelui Ferdinand I şi a Reginei Maria, iniţiată de Asociaţia Artis din Iaşi, va ajunge pe 28 şi 29 septembrie 2022 la Braşov şi Sinaia, cu o serie de evenimente în prezenţa ambasadorilor proiectului. Activităţile desfăşurate vor avea loc în contextul vizitelor Familiei Regale de la Braşov şi Sinaia din primăvara anului 1919, iar publicul va putea descoperi istoria într-un alt mod – prin filme, expoziţii de fotografie şi discuţii.

Programul debutează la Braşov, unde elevii Colegiului Naţional „Andrei Şaguna” vor beneficia de o lecţie de istorie despre Familia Regală chiar din partea istoricilor şi specialiştilor proiectului. Tot la Braşov, caravana va ajunge şi la Cinematograful Astra. Evenimentele de la Braşov sunt organizate cu susţinerea Primăriei Municipiului Braşov şi în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Braşov.

La Sinaia, Caravana Centenarul Încoronării va ajunge într-un loc cu adevărat regal: Castelul Peleş, reşedinţa de vară a regilor României. Cu sprijinul Muzeului Naţional de Istorie Braşov, la Castelul Peleş din Sinaia va avea loc şi vernisajul expoziţiei de fotografie 1922. Anul Încoronării (curator Nicolae Pepene). Timp de o lună, cei care vor trece pe la Castelul Peleş se vor putea bucura de această unică expoziţie. Organizarea întregului eveniment a fost posibilă datorită sprijinului oferit de Muzeul Naţional Peleş şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Prahova.

Irina-Margareta Nistor, Ambasador Cinema: „Vom păşi prin locurile preferate ale Reginei noastre Maria, însoţindu-ne cu filmul care o face nemuritoare, pe cea de la a cărei Încoronare, cu Loialul Regele Ferdinand, se împlineşte un veac”.

Daniel Şandru, Politolog, Ambasador: „Mă bucur că proiectul ce marchează Centenarul Încoronării ajunge în inima României, la Braşov, şi la Sinaia, locul de care, prin Castelul Peleş, istoria Monarhiei Române este într-atât de legată! Venim să povestim despre aceste locuri şi despre însemnătatea lor pentru cei doi suverani fondatori ai României Mari având convingerea că vom avea un dialog provocator şi plin de învăţăminte cu tinerii ce vor participa la proiecţiile unor filme care spun, în fond, povestea unei naţiuni care încă trebuie să îşi cunoască şi asume trecutul, pentru a şti cum să-şi construiască viitorul în mod liber şi demn”.

Adrian Cioroianu, Istoric, Ambasador: „Particip cu mare plăcere la acest proiect, inclusiv pentru faptul că am impresia ca mergem pe urmele Istoriei noastre. Încoronarea Regelui şi Reginei României Mari din 1922 a fost un moment istoric şi simbolic deopotrivă şi cred că e de datoria mea ca profesor să vorbesc cât mai multor oameni despre acel episod al trecutului nostru”.

Programul evenimentelor:

Miercuri, 28 septembrie, ora 12.00 | Colegiul Naţional „Andrei Şaguna” (sala festivă), Braşov
Eveniment şi proiecţie film – Războiul Regelui (regia Trevor Poots)
*vernisajul expoziţiei fotografice 1922. Anul Încoronării (curator Nicolae Pepene)
*sesiune de Q/A cu ambasadorii proiectului
*sesiune autografe
Invitaţi: Irina-Margareta Nistor (Ambasador Cinema), Adrian Cioroianu (Istoric, Ambasador), Mioara Anton (Istoric, Ambasador), Daniel Şandru (Politolog, Ambasador), Nicolae Pepene (Istoric, Ambasador)

Proiect cofinanţat de Primăria Municipiului Braşov

Miercuri, 28 septembrie, ora 16.00 | Muzeul Naţional Peleş, Sala Mare de Concerte, Sinaia
Eveniment şi proiecţie film – Ora Regelui – Inima Reginei (realizator Camelia Csiki)
*vernisajul expoziţiei fotografice 1922. Anul Încoronării (curator Nicolae Pepene)
*sesiune de Q/A cu ambasadorii proiectului
*sesiune autografe
Invitaţi: Irina-Margareta Nistor (Ambasador Cinema), Adrian Cioroianu (Istoric, Ambasador), Mioara Anton (Istoric, Ambasador), Daniel Şandru (Politolog, Ambasador), Nicolae Pepene (Istoric, Ambasador)

Joi, 29 septembrie, ora 11.00 | Cinema ASTRA, Braşov
Eveniment şi proiecţie film – Maria – Inima României (regizor Trevor Poots)
*vernisajul expoziţiei fotografice 1922. Anul Încoronării (curator Nicolae Pepene)
*sesiune de Q/A cu ambasadorii proiectului
*sesiune autografe
Invitaţi: Irina-Margareta Nistor (Ambasador Cinema), Adrian Cioroianu (Istoric, Ambasador), Nicolae Pepene (Istoric, Ambasador)

Proiect cofinanţat de Primăria Municipiului Braşov

Pe urmele vizitelor Regale din Braşov

Turneul din Transilvania al Familiei Regale a început pe 22 mai şi s-a sfârşit pe 1 iunie 1919. Turneul a fost unul de excepţie, lucru consemnat de altfel de Regina Maria în jurnalul său din anul 1919, pentru că, peste tot au fost primiţi cu o imensă bucurie şi recunoştinţă. „Pentru mine şi Nando – scria regina – totul a fost minunat, din cauza loialităţii şi entuziasmului tuturor acestor oameni simpli şi noi am fost trataţi aproape ca nişte sfinţi în faţa cărora trebuie să îngenunchezi, pentru că noi reprezentăm visul lor cel mai scump care se realizase, noi eram un fel de părinţi glorificaţi care veniseră să strângă o enormă familie la sânul lor”.

Pe urmele vizitelor Regale din Sinaia

Domeniul Regal Sinaia, cu celebrele castele Peles şi Pelişor sunt cele mai vizitate obiective de patrimoniu din ţară. Prin arhitectura sa impresionantă, prin rolul pe care l-a jucat în istoria modernă a României şi prin colecţiile de patrimoniu pe care le adăposteşte, Castelul Peleş este mai mult decât o casă sau decât Scaunul Familiei Regale a României. Domeniul Regal Sinaia, construit de Regele Carol I, este simbolul naţiunii române independente, unificate şi consolidate statal. După decesul lui Carol I, castelul a fost transmis Regelui Ferdinand, care l-a lăsat mai departe moştenire, în mod direct, Regelui Mihai, alături de întreg Domeniul Regal Sinaia. Castelul Peleş, simbol al statalităţii României, a fost permanent folosit de Regi pentru evenimente de stat şi private.

Familia Regală a venit prima data după 1 decembrie 1918, în vara anului 1919. Regina Maria nota în jurnal: „La Sinaia, o mare primire la biserică. … Totul este neschimbat. Multe emoţii, prea multe se întâmplaseră de când am fost aici în acea dimineaţă de iarnă în timpul războiului, după moartea lui Mircea [27 nov./10 dec. 1916 – vizitare spitale – n. m.]”. (Maria, regină a României, Însemnări zilnice, Albatros, 1996, p. 271).

Proiectul Centenarul Încoronării Regelui Ferdinand I şi a Reginei Maria a fost iniţiat în luna mai la Iaşi, în parteneriat cu Primăria Municipiului Iaşi, sub auspiciile Familiei Regale a României, şi îi are ca ambasadori pe: Irina-Margareta Nistor (Ambasador Cinema), Adrian Cioroianu (Istoric, Ambasador), Nicolae Pepene (Istoric, Ambasador), Mioara Anton (Istoric, Ambasador), Daniel Şandru (Politolog, Ambasador) şi Alexandru Muraru (Istoric, Ambasador).

Organizator: ARTIS

Proiect sub auspiciile Familiei Regale a României