25 aprilie 2024

Brașov : TÂRG DE CARTE, CINE ARE PARTE

Brasov gaudeamus
Distribuie pe rețelele tale sociale:

Caravana Gaudeamus a Radio România a poposit azi și la Brașov, în Piața Sfatului. Și va sta până duminică 29 August ac. În corturi amenajate pe edituri. Care speră să mai scape de ceva volume din depozitele ticsite. La un preț redus la jumătate. Oferta este mare și avantajoasă pentru cumpărător. Căutarea e, însă, mică. Foarte mică. Abia dacă am numărat clienții, la ora 12, pe degetele de la mâini. Hai, și de la picioare… Dar asta este realitatea dură. Multe cărți nu le-ar lua omul nici degeaba. Inexplicabil cum editurile au cheltuit bani, pe criza asta, pe titluri și autori insignifianți.
“ Mă uit și eu la traducerile astea, titluri pe care le-am mai văzut și acum cinci ani zăcând prin librării- ne spune Eugen Oprea, un octogenar, iubitor de carte- aș da o parte din pensie pe ceva nou, documentat, ce m-ar interesa pentru sănătatea mea șubredă, pentru pandemie, bunăoară; că povești de dragoste degeaba le mai cumpăr la vârsta mea; si nici nu mai am vreme să le citesc.”
În fine, un lucru este cert, corturile care acoperă standurile de cărți ale Târgului de carte “Gaudeamus” în aceste zile, la Brașov, inițiativă lăudabilă în esență, sunt concurate de corturile ce acoperă terasele, la fix comerciale în fond, fiind de alimentație publică, din Piața Sfatului, de pe Republicii, sau strada Michael Weiss. Arhipline. Setea de cultură este învinsă, deci, în aceste zile caniculare de …setea de bere. Deși cartea s-a ieftinit cu 50%, iar berea s-a scumpit cu același procent.
Nu trebuie, însă, să facem reproșuri nimănui. Oameni suntem și ne aflăm în vacanță.

Foto Brasov Metropolitan

D. BUJDOIU, Filuala Brașov a UZPR