Publicat: 17 Iulie, 2016 - 13:35
Share

Ursul agresiv care, joi, a atacat un bărbat în cartierul Răcădău din Braşov a fost împuşcat, sâmbătă noaptea, după ce s-a stabilit că animalul avea un comportament deviant şi vânătorii au primit acordul de recoltare de la Ministerul Mediului.

Animalul a atacat, joi, un bărbat pe strada Calcarului din cartierul Răcădău, acesta fiind grav rănit la gât şi pe tot corpul, iar vineri, în aceeaşi zonă, animalul a atacat din nou un bărbat care a ieşit cu câinele la plimbare, însă a rănit doar câinele acestuia.

„Ursul, un exemplar de 3-4 ani, a fost împuşcat în jurul orei 21.00, când a venit din nou exact în locul în care a atacat bărbatul joi după-amiază. Exemplarul a fost transportat la Regia Locală a Pădurilor Kronstadt, cea care administrează zona în care s-a produs incidentul. De asemenea, vor fi prelevate probe care vor fi duse la Direcţia Sanitar-Veterinară Braşov pentru analize”, a spus prefectul Braşovului, Ciprian Băncilă.

Prefectul Braşovului a convocat Comandamentul de urgenţă şi a solicitat Ministerului Mediului şi Pădurilor acord pentru recoltarea ursului, iar în zonă au fost făcute filtre şi au fost lipite afişe pe copaci prin care cetăţenii erau avertizaţi de pericolul de a fi atacaţi de urs („Atenţie! Pericol atac de urs“).

Animalul a fost capturat exact în zona în care a atacat, joi, un turist de 64 de ani. Animalul a fugărit şi doi bărbaţi care montau camere video cu senzori de mişcare pentru monitorizare.

La acţiunea de recoltare a ursului au participat angajaţi ai Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură (INCDS) Braşov, reprezentanţi ai Gărzii Forestiere Braşov, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Braşov, Comisariatului judeţean al Gărzii Naţionale de Mediu, Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Braşov, Direcţiei Sanitare, Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Braşov şi ai Regiei Publice Locale a Pădurilor (RPLP) Kronstadt RA Braşov.

În cursul zilei de sâmbătă, jandarmii au păzit zona şi au întors din drum toţi cetăţenii care au vrut să se plimbe la liziera pădurii în zonă. De asemenea, au fost evacuaţi toţi cetăţenii care veniseră la plajă sau la grătar în pădurea din cartierul Răcădău.

Solicitarea către minister a fost trimisă vineri, însă acordul de capturare a fost dat abia sâmbătă, după ce ursul a atacat din nou.

După primirea acordului de la minister, sâmbătă, în jurul orei 16.00, vânătorii au pornit în căutarea ursului agresiv, în jurul orei 19.00 animalul a fost localizat, iar la 21.00 a fost împuşcat.

Acest exemplar de urs se afla într-un program de monitorizare derulat de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură ”Marin Drăcea” în colaborare cu RPLP Kronstadt RA Braşov şi Ministerul Mediului şi Pădurilor fiind cunoscut comportamentul deviat al acestuia (urs habituat).