8 decembrie 2021

„Bravul soldat Svejk” şi „Sunt o babă comunistă”, în acest week-end pe scena TNRS

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu readuce pe scenă, în acest week-end, două dintre producţiile de succes din repertoriul său, spectacolele „Bravul soldat Svejk” şi „Sunt o babă comunistă”.

„Bravul soldat Svejk”, de Jaroslav Hasek, un one man show cu Viorel Raţă va fi prezentat sâmbătă, 30 octombrie 2021, ora 19:00, la Sala Mare a TNRS.

Spectacolul are la bază piesa lui Hasek, o reuşită scriere satirică, apreciată drept o capodoperă a literaturii universale.

Cu ochi mari şi o figură amuzantă. Aşa intră Svejk, soldatul tras la răspundere pentru toate năzbâtiile făcute de-a lungul timpului, datorită felului său de a fi, dar este el un idiot, aşa cum a fost declarat de către comisia medicală? „Cu respect raportez”, aşa îşi începe Svejk fiecare frază pe care urmează să o spună, cu siguranţă o relatare buclucaşă şi hazlie şi are ce raporta pentru că traseul lui este unul încărcat: de la cârciumă la medicii legişti care îl trimit la balamuc, la poliţie şi mai apoi la oaste – unde este declarat simulant – şi închis la garnizoană. Şi peripeţiile continuă. Ororile războiului capătă nuanţe comice în aventurile lui Svejk, povestite cu seninătate şi interpretate cu mult umor.

Un one-man-show ce va ţine publicul în priză, datorită fuziunii de personaje şi a întâmplărilor pline de umor.
„Sunt o babă comunistă”, după Dan Lungu, având scenariul şi regia semnate de Mariana Mihu-Plier, cu Dana Taloş, va fi prezentat duminică, 31 octombrie 2021, ora 19:00, pe scena Sălii Mari a TNRS.

„Când am citit cartea lui Dan Lungu, am avut impresia că citesc o carte despre mama. Am simţit o legătură aproape ombilicală cu acest text. Este povestea unei femei care în vremea comunismului fuge de la sat la oraş pentru o viaţă mai bună. După 1989 am vrut să ştergem tot ce a însemnat comunismul. Am dărâmat cu disperare statui, fabrici, uzine, numai că în mintea individului e mai greu de dărâmat. Mentalităţile nu se schimbă peste noapte, iar „meandrele” democraţiei pot fi la fel de chinuitoare pentru individ precum traiul într-un regim restrictiv. Exemplul democraţiei este un exemplu dificil tocmai pentru că ai libertatea de A ALEGE. Emilia Apostoaie, personajul poveştii, îşi analizează trecutul pentru a putea merge mai departe. N-aş spune că este un spectacol, e mai mult o mărturisire”, spune Mariana Mihu-Plier.

Biletele sunt disponibile la Agenţia Teatrală din Sibiu, str. Nicolae Bălcescu, nr. 17, sau online pe www.tnrs.ro. Preţul unui bilet întreg este 30 lei, iar cu reducere 25 lei.

Accesul publicului este permis cu respectarea normelor în vigoare, respectiv în limita a 30% din capacitatea sălii de spectacole şi cu obligativitatea prezentării certificatului verde Covid.