4 februarie 2023

Brazilia și Argentina se gândesc la crearea monedelor unice BRICS și MERCOSUR

Brazil's President Luiz Inacio Lula da Silva speaks during a meeting with trade union representatives at the Planalto Palace in Brasilia, Brazil January 18, 2023. REUTERS/Adriano Machado

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Președintele brazilian, Luiz Inacio Lula da Silva, a confirmat că, împreună cu Argentina, se explorează posibilitatea creării unei monede comune. El a sugerat, de asemenea, să se discute despre posibilitatea creării de monede comune pentru tranzacțiile dintre țările MERCOSUR și BRICS.

BRICS include Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud; MERCOSUR este piața comună a țărilor din America de Sud.

„Dacă ar depinde de mine, am avea întotdeauna comerț exterior în monedele țărilor noastre, astfel încât să nu fim nevoiți să depindem de dolar”, a declarat Lula da Silva la o conferință de presă comună cu președintele argentinian, Alberto Fernandez (citat de Reuters). Se presupune că această monedă unică ar putea fi utilizată în tranzacțiile dintre cele două țări pentru a reduce dependența de dolar.

Pe 22 ianuarie, ziarul Financial Times a raportat că noua monedă a Argentinei și Braziliei este propusă să fie numită „sur” („sud” din spaniolă), participarea altor țări din America Latină în afară de Brazilia nu este exclusă în proiect.
A consemnat Ciprian Pop

Sursa foto Reuters