5 octombrie 2022

Brevete de invenţie în domeniul sănătăţii, prezentate în cadrul UMF Cluj Technology Transfer Days

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca va organiza, în perioada 3-4 mai 2022, prima ediţie a evenimentului UMF Cluj Technology Transfer Days. Evenimentul este organizat în cadrul proiectului „PROGRES – Creşterea performanţelor cercetării ştiinţifice, susţinerea excelenţei în cercetare şi a inovării în medicină” şi va avea loc în clădirea Facultăţii de Medicină, de pe strada Gh. Marinescu nr. 23, la etajul 1, între orele 10:00 – 17:00.

Pe parcursul celor două zile, vor fi prezentate rezultate ale cercetării desfăşurate în cadrul UMF „Iuliu Haţieganu”, sub formă de brevete de invenţie sau cereri de brevet de invenţie, precum şi serviciile oferite de cele două centre de cercetare care funcţionează în cadrul universităţii: Centrul de Cercetări pentru Medicină Avansată – MedFUTURE şi Centrul de Cercetări pentru Genomică Funcţională, Biomedicină şi Medicină Translaţională – Genomic Center. Centrele ce cercetare vor putea fi vizitate de cei interesaţi, pe parcursul celor două zile ale evenimentului.

„În cadrul acestei manifestări, vor fi organizate standuri expoziţionale pentru a facilita întâlniri şi sesiuni de matchmaking între profesionişti şi cercetători, cu scopul de a încuraja crearea de noi colaborări între mediul privat şi cel universitar, în domeniul medical. Colegii noştri au în derulare foarte multe proiecte de cercetare şi ne bucurăm că, prin acest eveniment, vom putea face cunoscute rezultatele muncii lor”, a transmis prof. dr. Mihaela Băciuţ, prorector ştiinţific în cadrul UMF „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca. Participanţii la UMF Cluj Technology Transfer Days vor avea oportunitatea de a vizita standurile la care vor fi expuse informaţii despre invenţiile cercetătorilor clujeni, de a participa la prezentările acestora şi la sesiunile de Q&A. Printre brevetele de invenţie şi cererile de brevet de invenţie expuse se numără procedee, echipamente şi produse medicale precum rădăcina dentară artificială, implantul dentar care reproduce mobilitatea fiziologică a dinţilor naturali, un instrument laparoscopic pentru localizarea extralumenală precisă a unei tumori colorectale sau un sistem de nanoparticule bazate pe ADN plasmidial recombinat pentru profilaxia infecţiei cu coronavirusul SARS-CoV-2.

UMF Cluj Technology Transfer Days se adresează atât comunităţii academice a Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca (cadre didactice, cercetători, doctoranzi, studenţi), cât şi membrilor celorlalte universităţi clujene, companiilor private şi tuturor celor interesaţi de domeniul cercetării şi inovării în medicină şi farmacie.

„Acest eveniment face parte dintr-un proiect amplu de dezvoltare instituţională, de finanţare a excelenţei în Cercetare, Dezvoltare şi Inovare, pe care l-am demarat la începutul acestui an. Obiectivul principal al proiectului îl constituie menţinerea statutului de pol de excelenţă naţional în medicina personalizată şi translaţională, dezvoltarea şi consolidarea poziţiei universităţii noastre în Europa de Est prin creşterea capacităţii şi a performanţei instituţionale în acest domeniu, susţinerea activităţilor de cercetare de excelenţă a universităţii şi susţinerea diseminării rezultatelor cercetării. UMF „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca deţine astăzi, datorită investiţiilor din ultimii ani, una din cele mai performante infrastructuri de cercetare la nivel naţional, cu o politică a cercetării puternic integrată în mediul academic”, a adăugat prof. dr. Anca Dana Buzoianu, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca.

Intrarea este liberă pentru toţi cei interesaţi să descopere şi să cunoască mai multe detalii despre activitatea de cercetare din cadrul UMF „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca. Programul evenimentului poate fi consultat pe site-ul universităţii.

Contact: relatiipublice@umfcluj.ro | 0264.597.256 int. 2255, 2256

Sursa foto: Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca