Publicat: 11 Aprilie, 2019 - 09:42
Share

8 ore de discuții furtunoase într-o reuniune extraordinară la Bruxelles, la finalul cărora liderii Uniunii Europene au acceptat o nouă amânare a Brexit-ului cu șase luni, respectiv până la 31 octombrie 2019, termen care obligă partidele din Marea Britanie să se organizeze de urgență pentru a finaliza și depune listele cu candidații și a organiza alegerile pentru Parlementul European de la sfârșitul lunii mai.

În cursul dimineții, 17 state UE se pronunțaseră pentru un termen mai lung de amânare a Brexit-ului, iar Belgia lansase o dezbatere cu statele din vecinătatea imediată a Marii Britanii și care ar fi cele mai afectate de sortirea acesteia din Uniunea Europeană fără un acord.

Discuțiile au permis și obținerea unui acord pentru o nouă evaluare a situației în luna iunie, pentru a determina dacă este cazul ca Marea Britanie să părăsească Uniunea Europeană chiar pe 30 iunie. Pe de altă parte, Macron este cel care a cerut garanții că Marea Britanie va organiza în mod corespunzător alegerile europarlamentare din luna mai.

Negocierile au fost dure și au fost punctate de numeroase propuneri de clauze pentru a se ajunge la o decizie, decizie care potrivit Tratatelor UE are nevoie de votul unanim al celor 27 de membri UE pentru a fi validată. De data aceasta, Franța și Germania au fost pe poziții opuse în această privință, Parisul adoptând o atitudine dură în ceea ce privește amânarea pe termen lung a procesului Brexit, atitudine care a nemulțumit pe mulți dintre participanții la reuniune. Emmanuel Macron a susținut că amânarea Brexit dincolo de 30 iunie ar putea submina Uniunea Europeană, potrivit mai multor surse diplomatice citate de The Independent.

Explicația dată de un diplomat este legată de situația internă din Franța, care este confruntată de luni de zile de proteste. "El se află într-o situație un pic schizofrenică - publicul (său) intern îi cere să fie dur cu Marea Britanie din motive istorice. Pe de altă parte, Franța este printre cele mai afectate state în cazul oricărui Brexit fără acord. Va dura câteva ore până îl vom da jos din copacul său", a mai spus la acel moment diplomatul, citat de sursa menționată..
Cum era de așteptat, atitudinea dură a Parisului privind durata amânării Brexit a nemulțumit mai mulți parteneri de discuții de la Summit, care au subliniat că  poziția Franței generează și mai multe incertitudine. "Comportamentul lor este enervant, doar pentru a arăta cât de importanți și puternici sunt", a declarat un alt diplomat UE.

Schimbări ale echilibrului politic în PE

Participarea deputaților britanici la viitoarea configurație a Parlamentului European după alegerile din mai va determina schimbări importante ale echilibrului politic din forul legislativ european. O primă remarcă ar fi că ponderera socialiștilor în Parlamentul European ar putea să crească - câtă vreme Partidul laburiștilor este în creștere în Marea Britanie – iar popularii europenu (PPE) nu au nici un deputat britanic, aceștia făcând parte din 2014 din alt grup politic care s-a desprins din PPE după precedentele alegeri.

Carmen Dinu Bruxelles

 

 

 

Tag-uri Institutii: