Publicat: 2 Aprilie, 2019 - 22:14

Pariul ratat al ex-premierului David Cameron, un divorţ cu consecinţe dramatice şi o stare de haos, în care nimeni nu ştie ce va aduce ziua de maine.

Asta pare sǎ fie Marea Britanie la ora actualǎ, dupǎ ce deputaţii au respins pentru a treia oarǎ acordul premierului Theresa May, dar şi opţiunile prezentate ca alternativǎ pentru a pǎstra legǎturi strânse cu Uniunea Europeanǎ.

 

Cu 10 zile înainte de noul termen - 12 aprilie - acordat de liderii UE Londrei pentru a decide ce doreşte sǎ facǎ, asistǎm la o situaţie de haos şi un eşec rǎsunǎtor al pariului fostului premier Cameron, dar şi al actualului lider al executivului de la Londra.

Parlamentul de la Westminster a dorit cu putere sǎ reușească acolo unde Theresa May a eşuat: gǎsirea unei soluţii pentru a ieşi din impasul procesului prin reunirea unei majoritǎţi pentru a susţine planul alternativ.

Dar şi în parlament, la fel cum se întamplǎ în rândul populaţiei, pǎrerile referitoare la Brexit sunt foarte împǎrţite, ceea ce a generat potrivit presei europene un spectacol „lamentabil, al neputinţei gǎsirii unui consens, şi iresponsabilitǎţii care genereazǎ haos”.

Nici una dintre cele patru moţiui care au fost supuse votului - inclusiv propunerea unei rupturi mai puţin dure decât cea propusǎ de May sau anularea Brexit-ului - nu a reuşit sǎ reuneascǎ un consens necesar. Au lipsit doar 3 voturi (273 voturi  favorabile contra 276) pentru ca moţiunea lansatǎ de fostul ministru conservator Kenneth Clarke, decanul Camerei Comunelor, sǎ treacǎ. Aceasta viza pǎstrarea Marii Britanii în uniunea vamalǎ europeanǎ. Textul care prevedea organizarea unui nou referendum a fost respins şi el cu o diferenţǎ de 12 voturi.

La prima vedere eşecul deputaţilor este o veste relativ bunǎ pentru May câtă vreme nici una dintre propunerile alternative supuse la vot luni nu a obţinut necesarul cele voturi. Ceea ce lasǎ loc de speculaţii pentru o a patra tentativǎ de vot al acordului cu Bruxelles-ul.

Cotidianul Figaro este de pǎrere chiar cǎ Theresa May i-ar putea ameninţa pe deputaţii conservatori în absenţa unui vot pentru acordul sǎu cu un Brexit „îndulcit”, alegeri anticipate sau chiar un nou referendum de care partidul sǎu se teme. Fǎrǎ însǎ a avea garanţia unui succes, pentru cǎ ea ar trebui sǎ convingǎ circa 30 de deputaţi în plus dintre cei care au fost contra acordului sǎu pentru a-l susţine. Pentru ziua de marţi, 2 aprilie, este prevǎzutǎ o nouǎ şedinţǎ în care ar urma sǎ se decidǎ paşii de urmat, inclusiv eventualele demersuri legislative necesare. Pe de altǎ parte, deputaţii se vor reuni miercuri pentru un nou vot pe propunerile care au primit cel mai mult sprijin luni şi care ar urma sǎ fie comasate şi revotate.

 

Societate divizatǎ

 

Brexit-ul este un subiect care divizeazǎ societatea britanicǎ mai mult decât orice şi oricând şi deşirǎ marile partide, subliniazǎ Anand Menon, profesor de politicǎ europeanǎ la King’s College din Londra. Este dificil de acţionat cu asemenea  motive structurale, spune Profesorul Menon care aminteşte cǎ, odatǎ cu numirea lui May în funcţia de prim ministru au existat voci din rândul deputaţilor care au i-au solicitat acesteia sǎ organizeze o mare comisie inter-partide care ar fi putut sǎ gǎseascǎ un compromis care sǎ convinǎ la toatǎ lumea, solicitare de care Theresa May nu a ţinut cont. „Ironia sorţii este cǎ am ajuns acum în aceastǎ situaţie, chiar dacǎ ea nu a dorit sǎ accepte o asemenea soluţie”, mai spune Menon. Parlamentul «încearcǎ sǎ facǎ în câteva zile ceea ce Theresa May ar fi trebuit sǎ facǎ de doi ani şi jumǎtate», susţine şi Joanna Cherry, unul dintre cei 35 de deputaţi ai Partidului Naţional Scoţian (SNP), partid care susţine organizarea unui al doilea referendum alǎturi de alte douǎ partide mici, toate cele trei formațiuni politice având 57 de deputaţi.

 

In aceste condiţii de extremǎ instabilitate este greu de vǎzut cum May poate gǎsi o soluţie rezonabilǎ la impasul cu care se confruntǎ UK pentru a evita o ieşire fǎrǎ acord prin solicitarea unei noi amânări a Brexit-ului, pentru o perioadǎ mai lungǎ de data asta. Un termen pe care cele 27 de state membre ar putea sǎ îl acorde cu doua condiţii: ca Marea Britanie sǎ accepte organizarea alegerilor  europene prevǎzute în UK în data de 23 mai, dar şi sǎ existe un acord fie pentru organizarea de alegeri legislative fie pentru un nou referendum. Douǎ soluţii care vor provoca probabil plecarea Theresei May, fǎrǎ însǎ sǎ fi fost tranşatǎ definitiv chestiunea Brexit.

 

Summit UE de urgenţǎ

 

Liderii Uniunii Europene se reunesc săptămâna viitoare, în data de 10 aprilie, la Bruxelles, pentru o reuniune extraordinară pe tema Brexit. La rândul lor deputaţii europeni discutǎ despre acest subiect într-o sesiune plenarǎ care are loc săptămâna aceasta tot la Bruxelles miercuri şi joi, cu participarea reprezentanţilor Comisiei şi a Consiliului.

 

Plecǎri masive din UK şi pregǎtiri în UE pentru control la frontiere

 

De mai bine de o sǎptǎmanǎ, presa europeanǎ reflectǎ puternic procesul de migraţie dinspre Marea Britanie cǎtre celelalte ţǎri din Uniunea Europeanǎ a cetǎţenilor care nu doresc ieşirea din UE şi care se tem de eventualitatea aplicǎrii vizelor pentru a cǎlǎtori în UE, dar şi a firmelor şi marilor companii.

La televiziuni sau în presa scrisǎ, sunt prezentate cozile la birourile administrației publice din diferite regiuni din UE - Franţa, Spania, Irlanda, etc, pentru a obţine cartea de rezidenţǎ necesarǎ sau chiar cetǎţenia ţǎrii de reşedinţǎ, dacǎ îndeplinesc condițiile necesare, pentru a putea rămâne pe teritoriul Uniunii în caz de Brexit, sau mutarea masivǎ a birourilor companiilor bancare sau de asigurări care fac mândria City-ului.

Pe de altǎ parte, porturile franceze şi toate eventualele puncte de trecere a frontierei între UE şi Marea Britanie se pregǎtesc pentru eventualitatea unui Brexit dur, cu reinstituirea controalelor la intrarea şi ieşirea din UE, ceea ce aparent britanicii nu conştientizeazǎ încǎ, spune presa europeanǎ.

 

Carmen Dinu, Bruxelles