Publicat: 7 Mai, 2017 - 13:30
Share
Corespondenţă specială de la Bruxelles - Carmen DINU

În luna mai a fiecărui an, instituțiile europene își deschid porțile cu ocazia Zilelor Porților Deschise pentru a permite publicului larg să descopere activitățile care au loc în clădirile lor.  

Ziua Porților Deschise este ocazia de a vedea cum funcționează aceste instituții și cum apără interesele cetățenilor din Uniunea Europeană. Anul acesta, Ziua Porților Deschise a fost organizată sămbătă 6 mai, la Bruxelles, iar săptămâna viitoare în celelalte două orașe care găzduiesc sediile instituțiilor europene –  Strasbourg și Luxembourg. Vizitatorii – localnici, turiști, copiii, părinții și persoane de toate vârstele au putut să viziteze la Bruxelles instituțiile fie individual, fie în cadrul unor tururi cu ghid, organizate la intervale regulate pe tot parcursul zilei, în mai multe limbi (engleză, franceză, neerlandeză și germană). În funcție de instituție și de lungimea traseului deschis publicului turul a durat între 30 și 45 de minute.

 

 

La Parlamentul European ceremonia de bun venit a avut loc la 10.45, în Hemiciclu, locul unde de obicei au loc ședințele de plen ale forului legislativ, care îi reprezintă pe cei peste 500 de milioane de cetățeni. De-a lungul anului, deputații europeni se ocupă de chestiuni care îi afectează direct pe cetățenii europeni. La Ziua Porților Deschise, aceștia au putut lua parte la dezbateri, ca reprezentant al populației. Temele de dezbatere prevăzute au  fost „Mass-media și educația în epoca post-adevărului”, Concediul de maternitate și Permise de călătorie gratuite

Stația EUROPA
Primul punct de intrare a vizitatorilor în Parlamentul European afost Biroul de informare al Parlamentului European din Belgia, care a fost gazda unor activități desfășurate pe tot parcursul zilei, inclusiv întâlniri cu deputați belgieni din Parlamentul European. La Parlamentarium, cetățenii interesați au putut trăi politica europeană așa cum nu o fac niciodată și au putut admira lucrarea fotografului Nick Danziger intitulată Unsprezece femei înfruntă războiul. Expoziția surprinde o serie de portrete intime ale unor femei care trăiesc în cele mai cunoscute zone de război ale lumii.

 

Casa Istoriei Europene
Cu ocazia Zilei Porților Deschise a avut loc și inaugurarea noii clădiri - Casa Istoriei Europene. A fost o ocazia de a descoperi acest muzeu nou care îi poartă pe vizitatori într-o călătorie unică prin toată istoria Europei și le lansează provocarea de a-și imagina viitorul Europei. Pacea și solidaritatea au fost pilonii pe care s-a întemeiat declarația din 1950 a lui Robert Schuman, rostită de acesta la 9 mai 1950. El a propus ca Franța și Germania să își pună în comun resursele naturale, într-o încercare de a face conflictul dintre ele să fie „nu numai inimaginabil, ci și imposibil din punct de vedere material”. Și alte națiuni europene s-au alăturat acestui demers, care a transformat cooperarea europeană în realitate. În paralel, la Place Schumann a avut loc Sărbătoarea Pâinii, la care țările membre ale UE au fost reprezentate de artizani și producători locali din sectorul pâinii, dar și producători de prăjituri, miere, dulcețuri, sosuri, ulei de măsline, sucuri, etc. Vizitatorii au putut gusta și apoi cumpăra aceste produse. România a fost reprezentată de un stand la care au putut fi degustate celebrele sarmane, dar și cozonaci, pască, cornulețe, dulcețuri.