28 septembrie 2021

BUCHAREST TANGO – Concert Oana Cătălina Chițu & band la SOPOT

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Duminică, 1 august, de la ora 19.30, Oana Cătălina Chițu Trio va concerta
în faimoasa stațiune poloneză Sopot, pe litoralul Mării Baltice.

Concertul BUCHAREST TANGO va avea loc cu sprjinul Institutului Cultural Român de la Varșovia în cadrul festivalului estival „Lato Teatralne” (Vara teatrală) organizat de Teatrul Atelier „Agnieszka Osiecka” din Sopot.

Arhitectura fastuoasă bazată pe modelul francez și viața plină de farmec din scurta fază de înflorire a capitalei românești dintre războaiele mondiale au adus Bucureștiului reputația de „Micul Paris“. Chiar și astăzi există în mare parte amintiri nostalgice, transfigurate, ale timpului în care și tangoul și-a găsit drumul în saloanele metropolei est-europene.

Concertul BUCHAREST TANGO aduce un omagiu Bucureștiului din acele vremuri. Oana Cătălina Chitu cântă „Tangos à la Romanesque” cu farmec irezistibil și aspectul nedisimulat al unei noi generații. Micul ei Trio (Diego Romero, chitară, si Dejan Jovanovic, acordeon) oglindeste imaginea cosmopolită a Bucureștiului anilor interbelici.

Oana Cătălina Chițu s-a născut la Humulești unde a petrecut o copilărie ca a lui Creangă. Stabilită la Berlin după 1991, a studiat canto cu profesoara și cântăreața de operă Verena Rein și Anette Kamp (Școala de Muzică Jazz Schöneberg). Artista a înființat trupa de ritmuri tradiționale balcanice Romenca, alături de acordeonistul sârb Dejan Jovanovic. Oana Cătălina Chițu a devenit un nume cunoscut al lumii muzicale internaționale, impunându-se în 2009 cu albumul „Bucharest Tango”, produs de casa germană de producție Asphalt Tango (aceeași firmă de impresariat care promovează și Fanfara Ciocârlia). Pe acest album Oana Chițu interpretează tangouri românești din perioada interbelică, într-o inedită prelucrare și combinație cu elemente de folclor și jazz. În anul 2013 a lansat un nou album, “Divine”, dedicat de data aceasta repertoriului celebrei cântărețe Maria Tănase. Aranjamentele Oanei Cătălina Chițu sunt originale, cu influențe de jazz care păstrează însă și fondul tradițional.

Diego Romero este unul dintre chitariștii și compozitorii remarcabili ai noii generații de muzicieni argentinieni. Născut în Tandil, Buenos Aires, a studiat chitara la Conservatorio de Música Isaías Orbe. În Argentina și în întreaga lume a împărțit scena cu mari muzicieni precum Raul Lavie, Nacha Guevara, Adriana Varela și alții. Caracteristica lui este versatilitatea muzicală, care include diferite ritmuri și stiluri de muzică argentiniană și latino-americană. În Berlin, din 2019, lucrează în diverse proiecte cu artiști berlinezi, printre care Oana Cătălina Chițu și Dejan Jovanovic, extinzându-și repertoriul și în direcția muzicii balcanice.

Dejan Jovanovic s-a născut la Obrenovac (Serbia) într-o familie de muzicieni. În copilărie, muzica a fost elementul esențial determinant în viața de zi cu zi. A învățat să cânte la acordeon la vârsta de nouă ani. A urmat liceul de profil „Kornelije Stankovic” din Belgrad și a luat lecții la școala de muzică „Jovan Jovanovic Zmaj” (Obrenovac). A studiat acordeonul clasic la Conservatorul „Hanns Eisler” și participă în concerte în întreaga lume cu propria trupă sau ca invitat în diferite ansambluri sau formule muzicale.

Institutul Cultural Român de la Varșovia