Publicat: 17 Iunie, 2015 - 20:41
Share
A coborât nouă locuri

Bucureștiul este pe poziția 178, coborând nouă locuri, în topul celor mai scumpe 207 orașe de locuit pentru expați, potrivit unui studiu Mercer.

Cercetarea realizată în luna martie, vine după ce în anul precedent leul a cunoscut o apreciere cu 20% față de dolar și după primul trimestru al acestui an, când deprecierea a fost de circa 10%, scrie Ziarul Financiar.

"Ca rezultat al slăbirii monedelor locale faţă de dolarul american, cele mai multe oraşe din Europa de Est şi Centrală au scăzut (...) în clasament. Praga (142), Budapesta (170) şi Minsk (200) au scăzut cu 50, 35 şi, respectiv, 9 locuri, cu toate că preţul chiriilor s-a menţinut în aceste localităţi. Şi Bucureştiul se află în această situaţie (...). Sofia şi Belgradul urmează trendul şi ajung pe poziţia 187, respectiv, 196, rămânând în continuare mai ieftine decât Bucureştiul. Varşovia prezintă de asemenea o scădere a costurilor de întreţinere şi ajunge pe 175, de pe poziţia 142 în 2014", se arată într-un comunicat al companiei de consultanţă.

Astfel, costurile aferente transportului, locuinţei, ali­men­telor, hainelor, apa­ra­tu­rii casnice şi ale serviciilor de divertisment sunt mai ieftine în Bucureşti decât în multe alte oraşe ale lumii, însă managerii avertizează că aceste costuri ar putea crește pentru expații din București. Orașul referință al studiului este New York.

Mercer este o companie globală de consultanţă în sănătate, remuneraţie şi cariere şi este reprezentată pe piaţa din România de compania soră Mars.