6 octombrie 2022

București: Record de candidați la Medicină

High school student taking notes from book while wearing face mask due to coronavirus emergency. Young woman sitting in class with their classmates and wearing surgical mask due to Covid-19 pandemic. Focused girl studying in classroom completing assignment during corona virus.

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Concurenţa la admitere, pentru cei care vor să devină medici, a crescut în pandemie. A fost record de candidaţi – aproape 3.500 – la Universitatea de Medicină şi Farmacie ‘Carol Davila’ din Bucureşti. Cei admişi vor merge la cursuri faţă în faţă, la toamnă. Ministrul Educaţiei a anunţat că anul acesta vor fi pregătiți peste 6 mii de medici rezidenți în plus față de anul trecut.

Universitatea de Medicină şi Farmacie ”Carol Davila” din Bucureşti a organizat duminică examenul de admitere în ciclul de studii universitare de licenţă 2021, pentru care s-au înscris 3.427 de candidaţi pentru ocuparea celor 1.629 de locuri – 1.236 finanţate de la bugetul de stat şi 393 cu taxă.

Rectorul Viorel Jinga a precizat recent, într-un comunicat, că sunt înscrişi 3.427 de absolvenţi de liceu, cu 101 mai mulţi în comparaţie cu cei care au concurat anul trecut şi cu peste 400 în plus faţă de numărul celor înscrişi la ediţia din 2019.

Pentru cele 710 locuri la Facultatea de Medicină s-au înscris 2.337 candidaţi, pentru Facultatea de Medicină Dentară – 595 de candidaţi pe 213 locuri, pentru Facultatea de Farmacie – 122 de candidaţi pe 121 de locuri, iar pentru Facultatea de Moaşe şi Asistenţă Medicală – FMAM (4 sau 3 ani de studiu) – 345 de candidaţi pe 192 de locuri. Acestora li se adaugă alţi 28 de candidaţi care vor concura pentru ocuparea locurilor speciale dedicate absolvenţilor de licee din mediul rural, al celor din centrele de plasament şi romilor. Pentru candidaţii ale căror medii de admitere nu vor permite accederea la studiile universitare de licenţă pe locurile finanţate de la bugetul de stat sunt puse la dispoziţie alte 393 de locuri cu taxă.

Examenul de admitere la studiile de licenţă din cadrul UMFCD în domeniile medicină, medicină dentară şi farmacie, precum şi la FMAM s-a desfășurat, duminică, începând cu ora 9,00, în mai multe spaţii din Capitală.

Candidaţii înscrişi pentru ocuparea locurilor scoase la concurs la facultăţile de medicină şi medicină dentară au susţinut examenul de admitere în spaţiile special amenajate din cadrul Complexului Expoziţional Romexpo din Bucureşti (pavilioanele B1 şi B2), în timp ce pentru susţinea examenului de admitere la Facultatea de Farmacie şi la FMAM, organizatorii le-au pus la dispoziţie candidaţilor spaţiile din cadrul Facultăţii de Farmacie, respectiv cele din Palatul Facultăţii de Medicină din Bucureşti.

La examen au fost respectate cu stricteţe toate măsurile împotriva COVID-19, începând cu triajul epidemiologic, dezinfectarea mâinilor sau purtarea obligatorie a măştilor de protecţie facială şi distanţarea fizică de minim 1,5 metri între candidaţi.

Autorităţile pregătesc stimulente şi pentru studenţii şi elevii care se vaccinează. Dar încă nu dau detalii.

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației: Ştiu exemple de universităţi care se gândesc, pe baza autonomiei universitare, să-şi motiveze propriii studenţi pentru a se vaccina. Sunt universităţi care vor beneficia de sprijinul universităţilor de medicină şi farmacie pentru organizarea unor centre de vaccinare în campusurile universitare înainte de cazarea studenţilor pentru începerea anului universitar. Pentru elevi o să organizăm centre de vaccinare cât mai aproape de şcoli, acolo unde va fi posibil chiar şi în şcoli.

Ministrul Educaţiei spune că prezenţa fizică la cursuri este necesară pentru a recupera din pierderile foarte mari din pandemie.

Concurență mare și la UMF Iași

Peste 2.200 de absolvenţi de liceu au venit de la primele ore ale dimineţii la Universitatea de Medicină şi Farmacie ‘Gr. T. Popa’ din Iaşi pentru a susţine examenul de admitere.

Cei 2.266 de absolvenţi de liceu candidează pe cele 791 locuri bugetate scoase la concurs pentru anul universitar 2021-2022. Examenul, tip grilă, a început la ora 10,00 şi se va încheia la 13,00.

Pentru buna desfăşurare a examenului au fost amenajate 86 de săli, multe dintre acestea la Universitatea Tehnică ‘Gh Asachi’ şi Universitatea de Ştiinţe ale Vieţii ‘Ioan Ionescu de la Brad’.

‘Ca şi anul trecut, suntem în faţa unei noi provocări legate de această situaţie de pandemie, dar, având exerciţiul anului trecut, ne vom descurca şi în acest an. Avem un număr mare de cadre didactice care sunt implicate în procesul de admitere. Sunt peste 600 de cadre didactice şi personal auxiliar. La fel, am apelat la celelalte universităţi din Iaşi pentru a avea un total de 86 de săli şi de amfiteatre, în condiţiile în care suntem nevoiţi să respectăm condiţiile de distanţare socială şi condiţiile impuse de actuala pandemie. Să sperăm că totul va decurge bine, suntem pregătiţi pentru orice situaţie, candidaţii au intrat în săli, urmează să li se distribuie plicurile cu subiecte’, a declarat rectorul Viorel Scripcariu.

Deşi numărul absolvenţilor de liceu a scăzut, concurenţa la UMF ‘Gr. T. Popa’ este cea mai mare din ţară.