Publicat: 13 Februarie, 2019 - 17:00

Comisiile parlamentare reunite de buget-finanțe au aprobat, marți, bugetul pentru 2019 alocat Ministerului Apelor și Pădurilor (MAP), acesta fiind de 530.864 mii lei, cu 29,49% mai mult comparativ cu 2018, când suma a fost de 409.958 mii lei.

În cadrul lucrărilor, proiectul de buget a fost prezentat de ministrul Ioan Deneș, acesta fiind însoțit de secretarul de stat pentru Ape, Adriana Petcu, și de directorul Direcției Economico-Financiare, Nicoleta Dima.

În ceea ce privește investițiile din domeniul ape, valoarea acestora se ridică la 206.000 mii de lei, iar printre cele mai importante obective care vor fi finanțate anul acesta se află: Acumulare Runcu (județul Maramureș), Acumulare Mihăileni pe Râul Crișul Alb (județul Hunedoara), Amenajarea Râului Sasar în municipiul Baia-Mare, Amenajarea complexă Vârful Câmpului (județele Suceava și Botoșani), Amenajare Râu Jijia pentru combaterea inundațiilor în județele Botoșani și Iași, Refacerea capacității de tranzitare a acumulării lac de redresare aval captare Uzina Hidroelectrică Bacău 2 și Regularizare Bistrița pe sectorul Costești-Băbeni (județul Vâlcea).

Finanțarea rambursabilă din împrumuturi externe (Banca Mondială și Banca de Dezvoltare a Comisiei Europene) se ridică la 50.000 mii lei, iar finanțarea nerambursabilă derulată prin Proiectul Operațional Infrastructură Mare (POIM) este de 87.081 mii lei.

Pentru domeniul păduri au fost alocate 12.100 mii lei, în principal pentru realizarea de perdele forestiere, corectare de torenți și drumuri forestiere.

Menționăm că în afara sumelor alocate în mod direct de la bugetul de stat, investițiile, atât cele din domeniul ape, cât și cele din domeniul păduri, vor beneficia de sume suplimentare care provin din surse proprii ale MAP, ale Administrației Naționale ”Apele Române” (ANAR) și ale Regiei Naționale a Pădurilor Romsilva (RNP).

Ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, în discuțiile premergătoare constituirii bugetului,   le-a atras atenția directorului general ANAR, Victor Sandu, și directorului general al RNP, Gheorghe Mihăilescu, că va monitoriza permanent modul în care cele două instituții vor utiliza banii publici, astfel încât și fondurile aflate la dispoziția acestora să fie direcționate preponderent către investiții.

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Institutii: