31 ianuarie 2023

Bugetul pe 2023 la Iaşi: lene în loc de dezvoltare

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Bugetul Iaşului pe 2023 nu este despre dezvoltare, ci despre mediocritate. Acesta ar fi trebuit să cuprindă sumele necesare realizării unor studii pentru proiecte concrete, precum cele pe care le-am propus, pentru a rezolva dezastrul de trafic din Bucium. Să vedem cuprinse sume care să permită demararea celor trei hub-uri şcolare în marginile de Iaşi pe care, de asemenea, le-am susţinut şi explicat pe larg. Cu alte cuvinte, să le bugetul în sine să le vorbească ieşenilor despre un viitor mai bun pe care îl vor avea în oraş.

În schimb, primim aceleaşi promisiuni verbale pentru viitor, aceleaşi sume umflate pentru investiţii, dar care nu se cheltuiesc niciodată decât, cel mult, pe jumătate. Primim firimituri din bugetul unuia dintre cele mai bogate municipii din România.

Pentru a vedea în câţiva ani implementate investiţii mari, noi trebuia deja să ne fi apucat de documentaţie. Când au venit banii din PNRR, Clujul avea deja studiile făcute pentru metrou. E doar un exemplu concret de administraţie competentă care nu pierde oportunităţi de finanţare pe bandă rulantă din cauza lenii.

Din păcate, oricâte cuvinte dure am folosi, realitatea nu se schimbă. Fără o schimbare radicală a întregii şefimi din Primărie, în frunte cu Trântorul-Şef Chirica, nu vom vedea nici o aspiraţie a ieşenilor împlinită. Nici un proiect mare, nici o realizare. Doar ciupeli.

În schimb, în zona sa privată, Iaşul are o dinamică extraordinară, în contrast flagrant cu lenea din Primărie. Business-uri care cresc constant, oameni harnici, industrii creative demne de orice scenă occidentală. Este parte luminoasă a oraşului, este parte vie, care susţine însă cu banii din taxe şi impozite lenea proverbială a lui Chirica şi a camarilei sale. Sunt oameni cinstiţi care hrănesc setea de putere a unor indivizi certaţi cu legea, care umblă cu mâna prin buzunarele celor dintâi.

Nu putem schimba lucruri decât prin mobilizare şi prin schimbare. Eu am fost şi sunt AICI. Mai e, însă, cineva AICI?

Marius BODEA
Senator USR de Iaşi

Sursa foto USR