Publicat: 13 Martie, 2020 - 15:05
Share

Parlamentul Bulgariei a votat vineri în unanimitate pentru declararea stării de urgenţă până la 13 aprilie, pentru a contracara răspândirea coronavirusului, după ce numărul cazurilor confirmate a crescut la 23, relatează agenția Reuters. Bulgaria a consemnat miercuri primul deces.

Starea de urgenţă prevede interzicerea călătoriilor spre şi dinspre ţările cu niveluri mari de răspândire a coronavirusului şi închiderea şcolilor, respectiv a universităților.

De asemenea, poliția poate să intervină atunci când izolarea impusă persoanelor infectate nu este respectată.

Guvernul bulgar intenţionează, de asemenea, să revizuiască bugetul de stat pe 2020, pentru a aloca mai multe fonduri pentru susţinerea sistemului de sănătate, le-a spus premierul Boiko Borisov parlamentarilor.

"Guvernul va cere Parlamentului să declare starea de urgenţă, care va permite închiderea şcolilor, grădiniţelor şi universităţilor", a spus premierul Borisov joi, după o şedinţă de guvern extraordinară.

Propunerea este înaintată vineri Parlamentului.

Borisov le-a cerut compatrioţilor săi să respecte regulile instituite, arătând că doar joi 14 persoane nu au respectat carantina. Starea de urgenţă va permite poliţiei să intervină în astfel de cazuri, a explicat el.

"Numai disciplina şi mobilizarea naţiunii ne pot ajuta în această situaţie", a insistat Borisov.

Până la sfârşitul săptămânii, Bulgaria va alcătui o listă a ţărilor unde există epidemie extinsă de coronavirus şi unde bulgarii vor avea interdicţie de a se deplasa, precum şi o listă de ţări ai căror cetăţeni nu vor putea intra în Bulgaria.

Lista va fi actualizată permanent.

În aceeaşi intervenţie, Borisov a mai afirmat că impactul coronavirusului apasă deja asupra finanţelor publice şi că, dacă tendinţa actuală de scădere a veniturilor va continua, pierderile la buget ar putea ajunge la 3 miliarde de leva (1,5 miliarde de euro).

Bulgaria a restricţionat deja adunările publice în spaţii închise, limitându-le la 250 de persoane. Guvernul i-a îndemnat pe angajatori să flexibilizeze timpul de lucru şi să permită munca de acasă, acolo unde este posibil.

Restaurantele pot rămâne deschise, dar trebuie să le impună clienţilor să păstreze o distanţă de siguranţă. Cluburile de noapte, în schimb, trebuie închise, a mai spus premierul bulgar.

Tag-uri Geo: