13 august 2022

Bulgaria expulzează 70 de diplomați ruși pentru spionaj

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Premierul bulgar, Kiril Petkov, a declarat ieri pentru presa locală că acei diplomați au legături cu serviciile ruse de informații și au lucrat împotriva intereselor bulgare.

Guvernul bulgar a anunțat marți (28.06.2022) expulzarea a 70 de diplomați ruși pentru că lucrau pentru serviciile secrete și „acționează împotriva intereselor Bulgariei”.

Diplomații au până duminică să părăsească teritoriul bulgar.

Bulgaria a expulzat deja alți treisprezece reprezentanți ai Moscovei de când a început invazia rusă a Ucrainei la sfârșitul lunii februarie, în toate cazurile acuzați de spionaj.

„Decizia noastră nu este îndreptată împotriva poporului rus. Cu toate acestea, dacă un guvern străin încearcă să se amestece în afacerile interne ale Bulgariei, vom acționa în consecință”, a spus Petkov, potrivit presei locale.

Ministerul de Externe de la Sofia a anunțat, de asemenea, că își închide consulatul în orașul rus Ekaterinburg, iar Rusia, la rândul său, își va închide postul consular din orașul dunărean Russe.

MAE de la Sofia a indicat și că personalul diplomatic și tehnic al Rusiei în Bulgaria, și invers, nu trebuie să depășească 50 de persoane.

La rândul său, Petkov a subliniat cu luni în urmă că cei 170 de membri ai Ambasadei Rusiei în Bulgaria „erau un număr excesiv pentru o țară atât de mică”.

Premierul a condamnat atacul rusesc și a insistat ca țara sa să trimită ajutoare militare Ucrainei, în ciuda opoziției unuia dintre partenerii coaliției guvernamentale, Partidul Socialist, moștenitor al fostului Partid Comunist și apropiat Rusiei.

A consemnat Ciprian Pop

Sursa foto Gov.bg