5 iulie 2022

Bullying-ul reprezintă un comportament abuziv, realizat în mod repetat şi cu intenţie

Mobile phone addiction or cyber bullying young boy on cellphone

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenirea Criminalităţii vă informează:

Bullying-ul reprezintă un comportament abuziv, realizat în mod repetat şi cu intenţie, conducând la prejudicierea fizică şi/sau psihică a victimei prin rănire, persecuţie, intimidare sau alte fapte, manifestându-se prin forme diverse: verbal, emoţional, relaţional şi fizic.

Bullying-ul descrie acele situaţii în care o persoană devine victimă prin expunerea repetată şi pentru o perioadă îndelungată de timp, la acţiuni negative exercitate asupra ei de către o persoană sau un grup de persoane.

De remarcat este faptul că evoluţia în direcţia utilizării platformelor digitale în rândul tinerilor este una în creştere, aspect care impune abordarea acestui tip de comportament cunoscut sub numele de Cyberbullying şi în afara spaţiului fizic reprezentat de şcoală.

Distanţarea socială dintre tineri, consecinţă a contextului pandemic actual, a determinat înlocuirea contactului fizic cu cel virtual, fapt care a condus la o creştere semnificativă a utilizării platformelor sociale.

Deşi există numeroase beneficii care pot rezulta din interacţiunile on-line, cum ar fi conectarea copiilor la un spectru mult mai larg de informaţii, creşterea riscurilor este pe măsură.

În acest context, poliţiştii din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii vin in sprijinul tinerilor cu sfaturi şi recomandări preventive cu scopul de a contribui la realizarea unei experienţe virtuale benefice şi în siguranţă pentru aceştia:
– Evitaţi să postaţi pe reţelele de socializare fotografii jenante sau aprecieri mincinoase despre o altă persoană;
– Nu transmiteţi mesaje jignitoare sau de ameninţări prin intermediul platformelor de chat digitale;
– Nu utilizaţi identitatea unei alte persoane în scopul transmiterii de mesaje în locul acesteia;
– Asiguraţi-vă că aţi setat corect nivelul de confidenţialitate privind datele voastre personale şi audienţa care are acces la acestea.

Dacă îţi este teamă pentru siguranţa ta sau pentru ceva ce ţi s-a întâmplat în mediul on-line, vorbeşte imediat cu un adult de încredere sau apelează numărul unic de urgenţă 112!