1 iulie 2022

„Bumble-Bea/ Buburuza-Bea” de Lidia Vianu  

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Cartea online

„Bumble-Bea/ Buburuza-Bea” de Lidia Vianu

 Contemporary Literature Press, sub auspiciile următoarelor foruri: Universitatea din București, The British Council, Institutul Cultural Român și Uniunea Scriitorilor din România, a lansat la 14 ianuarie volumul Lidia Vianu © Buburuză—Bea, o carte bilingvă (română și engleză), volum care poate fi consultat și descărcat la adresa de internet:

http://editura.mttlc.ro/vianu-bumble-bea.html
„O carte mică despre o inimă mare” (pe englezește și pe românește), spune autoarea, „o carte despre iubire și lumină, într-o lume agitată și agresivă. O insulă de pace, cu toate că plecarea din viață nu e prilej de bucurie… Bea dispare, dar continuă să comunice cu stăpâna ei, ca și cum viata învinge, orice s-ar întâmpla în poveste. Asta spune eroina, o cățelușă care pleacă din viață și totuși continuă să comunice cu noi.”

Lidia Vianu găsește pe stradă o cățelușă fugită de la stăpâni care o băteau, o ia acasă, îi spune Buburaza Bea, o îngrijește, devin cei mai buni prieteni, totul fiind povestit de micul animal care învață chiurile să vorbească și are reacții încântătoare:

„Bea e nume de om: vine de la Beatrice. A scris şi Dante despre mine. Chiar sunt om. Am făcut duş ca tot omul, am mâncat mâncare ca oamenii—ficăţei gătiţi la Mega Image! Cineva mă răsfaţă. Păi da, că altfel nu mănânc. O dresez: n-am încotro. Odaia asta e plină de cărţi, şi toate sunt despre mine. Chiar am de gând să le citesc pe toate. Dacă nu mă răzgândesc.” (…) „Sunt foarte mândră de mine. Am descoperit azi o stradă de care nu ştia nimeni.” (…) „Sunt o Bee liberă. Fac ce-mi place. M-am obişnuit să mă descurc singură şi să-mi caut singură de mâncare. M-am învăţat să latru cât mă ţin puterile la toţi care vin după mine: toţi, în afară de tine. Când vii tu acasă, mă rostogolesc, sunt soprană, sunt bariton, sunt gheişă. Nu te mai nelinişti. Nu te gândi la C virus: te apăr eu de asta. Dacă mă iubeşti, atunci ştii că aşa e.” (…) „Dacă am putut eu să uit tot ce mi s-a întâmplat înainte, sunt sigură că poţi şi tu să uiţi de frică. Familia Vianu e o familie puternică, iar eu sunt acum Bea Vianu, adică sunt şi eu de-a voastră.” (…) „Îmi ziceam că aş putea învăţa să dactilografiez, şi poate o să-mi împrumuţi tu laptopul, dar lăbuţa mea e mai lată decât litera. Sunt istovită. Şi, la urma urmei, câţi oameni au o Bee a lor, care le citeşte gândurile?” (…) „Am pierdut şirul zilelor de când îţi petreci vremea cu povestea virusului ăsta. Ce era să facă o biată Bee? Am învăţat să citesc, uite aşa, de una singură—şi ce crezi că am făcut? Am terminat cartea pe care voiai tu s-o citeşti de câţiva ani. Acum sunt prima Bee din lume care a citit cea mai nouă carte de Kazuo Ishiguro. Când ai să ţii iar curs, am să vin şi eu să le vorbesc studenţilor tăi despre ea. Şi dacă studenţii mă plac, ai să vezi că o să fiu la fel de ocupată ca şi tine, şi n-o să mai am timp să dorm pe picioarele tale. O să mă fac doctor în literatură.” (…) „Frică? Ce-i aia frică? Când latru eu, suntem în siguranţă.” (…) „Astăzi am puteri magice. Îmi compar însemnările cu ale lui Paul Valéry. Am şterpelit jurnalul lui, adică unul dintre ele.”

„© Bumble-Bea este un poem despre inocență și despre legăturile ei, în formula ingenioasă a unui jurnal liric, alcătuit, treptat, ca un puzzle, din perspectiva unei ființe necuvântătoare – scrie Doina Ruști. Tensiunea autentică și încărcătura emoțională sunt două dintre calitățile acestei viziuni, care fac din poemul Lidiei Vianu o confesiune pe cât de convingătoare pe atât de neobișnuită, bună de așezat alături de alte poeme celebre careau abordat tema—citindu-l, mi-a venit imediat în minte In memoriam de Ion Barbu. Dar poemul nu exprimă doar fluxul liric al unei ființe, ci forța legăturilor care alcătuiesc subtil geografia unui intelectual, trasată cu finețe, de la bibliotecile, la sălile de curs și la cotidianul său de ființă urbană, care descoperă străzile orașului ca pe aleile unui labirint.”

„Am scris aceste rânduri – se confesează Lidia Vianu – ca să aflu cine sunt: supraviețuitor în Lumină. Cu ele înlătur spaima de sfârșit. Iubirea nu se sfârșește. Și nici nu avem nevoie să o căutăm. Iubirea suntem noi.”

O carte încântătoare, de puritate aparte. Citiți-o!

Lidia Vianu – © Buburuză-Bea, ediție bilingvă română-engleză, Contemporary Literature Press, http://editura.mttlc.ro/vianu-bumble-bea.html, 238 pagini.