Publicat: 13 Mai, 2013 - 13:54
Share
Termenul limită pentru depunerea proiectelor este 24 iunie

Centrul Carter (Atlanta, SUA) şi Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) anunţă ediţia românească 2013-2014 a Burselor Rosalynn Carter pentru Jurnalism pe probleme de sănătate mintală.

Doi jurnalisti romani vor beneficia de aceste burse, care le vor permite ca, timp de un an, sa realizeze in echipa un proiect mediatic cu scopul de a explora si a aduce in atentia publicului aspecte legate de sanatatea mintala sau de bolile mintale. Bursele pentru jurnalisti sunt parte a efortului international lansat de Programul de Sanatate Mintala al Centrului Carter pentru a reduce stigmatizarea si discriminarea persoanelor care sufera de boli mintale, precum si pentru eliminarea informatiei incorecte sau bazate pe stereotipuri.

Ca si in anii trecuti, bursele vor fi acordate unui proiect multimedia colaborativ, in care cei doi bursieri vor lucra in echipa. Acest format ia in consideratie dezvoltarea mediului online si urmareste sa creasca impactul public al materialelor produse de bursieri. Proiectul castigator va fi selectionat in baza unui concurs, de catre un consiliu consultativ format din jurnalisti si specialisti in domeniul sanatatii mintale. Bursele presupun participarea la  doua reuniuni ale bursierilor Rosalynn Carter (la inceputul si la sfarsitul proiectului), asistenta tehnica din partea Centrului Carter si a CJI pe parcursul realizarii proiectului si acces la resursele specifice (inclusiv experti) ale celor doua organizatii. In plus, fiecare bursier va primi un sprjin financiar in valoare de 2500 EURO pentru elaborarea proiectului selectat.

Bursele sunt accesibile tuturor jurnalistilor, indiferent de tipul de media pentru care lucreaza (presa scrisa, radio, TV, online), inclusiv jurnalistilor free-lance. Proiectele pot include  investigatii, reportaje, analize prezentate sub forma unor pachete multi-media, care sa combine textul scris cu imaginea (foto sau video) si/sau cu materialul audio.

Candidatii, care trebuie sa depuna o singura aplicatie, comuna, trebuie sa demonstreze interes fata de domeniul sanatatii mintale, solide abilitati jurnalistice si o buna cunoastere a limbii engleze. Proiectele trebuie sa raspunda unor probleme bine definite si individualizate, sa descrie metodologia si instrumentele necesare realizarii activitatilor propuse si sa detalieze modul in care vor contribui la reducerea discriminarii si stigmatizarii persoanelor suferind de afectiuni mintale.

Dosarele de inscriere trebuie sa contina:

-          curriculum vitae (in limba engleza) pentru ambii membri ai echipei;

-          o scrisoare de intentie comuna (in limba engleza);

-          o descriere detaliata a proiectului propus (in limba romana, vezi formularul atasat);

-          un rezumat al proiectului (obiective, activitati, mijloace, efectul anti-stigma) (in limba engleza);

-          un portofoliu de articole reprezentative ale candidatilor (care pot fi sau nu pe tema sanatatii mintale) (in limba romana);

Castigatorii vor fi anuntati in data de 12 iulie 2013, prin intermediul web-siteului Centrului Carter (www.cartercenter.org). Ei trebuie sa fie disponibili pentru deplasarea la Atlanta, la mijlocul lunii septembrie 2013, pentru a participa la reuniunea anuala a bursierilor. Decizia finala privind selectarea candidatilor revine Centrului Carter si nu poate fi contestata.

Termenul limita pentru depunerea proiectelor este 24 iunie 2013, orele 24:00. Candidatii care vor trece de prima faza a selectiei vor sustine un interviu telefonic in limba engleza.

Dosarele de inscriere se depun la sediul Centrului pentru Jurnalism Independent, Bdul. Regina Elisabeta nr. 32, etaj 1, sector 5, Bucuresti sau prin e-mail, la [email protected].

Bursele Rosalynn Carter pentru Jurnalism pe probleme de sanatate mintala 2013-2014 reprezinta a sasea editie a programului pentru Romania.