Publicat: 15 August, 2015 - 08:20

Zeci de mii de oameni din tara si de peste hotare sunt asteptati de Sfanta Maria la hramul Manastirii Nicula, pentru a se ruga la Icoana Facatoare de Minuni a Maicii Domnului cu Pruncul, recunoscuta pentru minunile sale.

Icoana Facatoare de Minuni a Maicii Domnului cu Pruncul aduce, anual, zeci de mii de oameni la Manastirea Nicula, situata la 3 km de Gherla, judetul Cluj-Napoca. Si anul acesta sunt asteptati peste 40.000 de pelerini, sa se inchine la aceasta icoana, care a facut atatea minuni de-a lungul timpului. Cateva intamplari uimitoare au fost relatate de arhimandritul Andrei Coroianu, fostul staret al manastirii.

O fetita care avea o umflatura la mana a fost la Nicula in 1993 si s-a vindecat dupa ce a atins Icoana Maicii Domnului. Miracolele au continuat la Nicula. Doi ani mai tarziu, o femeie din Brasov, care suferea de cancer, s-a vindecat ca prin minune, desi medicii nu-i mai dadeau sanse. Un alt episod tulburator s-a petrecut in 1997, cand si-a gasit aici alinarea un barbat paralizat, care s-a ridicat din scaunul cu rotile dupa ce s-a rugat Fecioarei Maria.

"Chiar eu l-am vazut cum a intrat in biserica, in caruciorul cu rotile, si cum s-a intors pe picioarele lui, ca si cum nu ar fi fost niciodata tintuit in acel scaun", a povestit Andrei Coroianu. Pelerinii sunt asteptati la Nicula inca de azi, pentru sarbatoarea de Sf.Maria din 15 august. Pelerinajul de la Nicula este recunoscut ca fiind cel mai mare din tara. Multi credinciosi inconjoara de cateva ori bisericuta din lemn, in genunchi. Majoritatea oamenilor vin cu paturi sau corturi si stau chiar si 3 zile, pentru a participa la slujbe si a se ruga. Alti credinciosi merg in Moldova, la Icoana Facatoare de Minuni de la Manastirea Hadambu, iar altii, la cea de la Manastirea Cotmeana. 

Icoana Facatoare de Minuni de la Nicula a fost pictata in 1681 de preotul ortodox Luca din Iclod. A lacrimat fara oprire, intre 15 februarie si 12 martie 1699, iar Manastirea Nicula a devenit, ulterior, loc de pelerinaj. 

Programul liturgic:

- Miercuri si joi dimineata are loc Acatistul Acoperamantului Maicii Domnului si Liturghia, iar de la ora 15.00 Taina Sf. Maslu, Vecernia si Acatistul Adormirii Maicii Domnului Predica. 

- Vineri, 14 august. Acatistul Acoperamantului Maicii Domnului, Liturghia, Taina Sf.Maslu,Vecernie si Litie, iar la ora 21.30, Scoaterea Icoanei Facatoare de Minuni a Maicii Domnului, Utrenia si Prohodul Maicii Domnului, Inconjurul bisericii cu Icoana, Molitfele Sfantului Vasile cel Mare. 

- Sambata, 15 august. Sf. Liturghie, Acatistul Adormirii Maicii Domnului si Liturghie arhiereasca.