8 august 2022

Cadoul nostru de sărbători pentru publicul constănţean: spectacolul „Maria Tănase. O poveste”

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Anul de pandemie 2021 a fost un an bogat pentru Teatrul de Stat Constanţa:

5 PREMIERE, 4 PREMII, ZECI DE REPREZENTAŢII LA SEDIU, PARTICIPĂRI LA FESTIVALURI ŞI TURNEE, PROIECTE ÎN CURS DE REALIZARE

Cadoul nostru de sărbători pentru publicul constănţean: spectacolul „Maria Tănase. O poveste”, gratuit în 29 decembrie, ora 19.00, la Centrul „Jean Constantin”

Deşi instituţiile de spectacole şi concerte au fost greu încercate din cauza pandemiei şi au avut activitatea cu publicul restricţionată prin limite şi condiţii impuse de lege, Teatrul de Stat Constanţa a avut un an 2021 bogat în premiere, premii, turnee şi participări la festivaluri.

PREMIERE:

În 20 martie 2021 – premiera spectacolului hibrid „Ziua Z”, conceput ca răspuns la provocările generate de pandemia Covid 19. Un spectacol ce poate fi urmărit live, atât fizic, în sala teatrului, cât şi online, combinând filmările realizate pe scenă cu cele în timp real, într-o maşină ce goneşte pe străzile oraşului. Scenariul original îi aparţine lui Ionuţ Sociu, iar regia, lui Bobi Pricop. Spectacolul s-a bucurat de numeroase cronici favorabile şi a fost selectat pentru participarea la Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu – secţiunea online.

În 8 mai 2021 TSC – premiera comediei muzicale „Crima din strada Lourcine” de Eugene Labiche, regia Vlad Cristache, divertisment autentic, de cea mai bună calitate, o poveste în care comicul de situaţie se combină cu o dinamică excelentă a personajelor, iar un band acompaniază live actorii.

În 15 mai 2021 – premiera spectacolului „Maria Tănase. O poveste” – scenariu şi regie de Carmen Lidia Vidu, cu Mirela Pană în rolul celebrei cântăreţe de muzică populară românească. Spectacolul a participat la turnee în Chişinău şi Bucureşti, iar actriţa Mirela Pană a obţinut Trofeul „Bacău Fest Monodrame” 2021.
„8 TAŢI” a fost cea de-a patra premieră a anului 2021, în data de 22 mai, realizată în cadrul programului managerial „Debut la TSC”, în coproducţie cu Universitatea „Babeş – Bolyai” din Cluj Napoca – Facultatea de Teatru şi Film, spectacol ce a dat şansa unei tinere regizoare să debuteze pe scena unui teatru profesionist. Regizoarea Irisz Kovacs a obţinut premiul pentru debut regizoral la secţiunea „Creaţie colectivă” a Festivalului – concurs Dbutant 2021.

Cea mai recentă premieră a TSC, spectacolul „Goi puşcă” de Simon Beaufoy, regia Vlad Cristache, după filmul „Full Monty”, a avut loc în 25 septembrie 2021. O comedie britanică plină de suflet, care aduce în faţa publicului multe dintre temele grave ale societăţii contemporane.

EVENIMENTE:

Proiect online spectacol – lectură „Copilul acesta” de Joel Pommerat, traducerea Anca Rotescu, regia Vlad Cristache, difuzat în data de 9 ianuarie 2021.
Spectacolul-lectură „Insultaţi. Belarus(ia)” de Andrei Kureicik, traducerea Raluca Rădulescu, regia Erwin Şimşensohn, reprezentaţie în data de 18 februarie 2021 cu acces gratuit pentru spectatori, în cadrul programului Belarus(sia) Worldwide Reading Project, realizat în semn de solidaritate cu mişcarea teatrală şi cu cetăţenii din Belarus, pentru libertate şi dreptul de a organiza alegeri corecte şi libere.

Proiect online „Maratonul dramaturgiei israeliene pe scene româneşti” – şapte spectacole româneşti de teatru, pe texte ale unor dramaturgi israelieni, difuzate online în perioada 14 aprilie – 17 aprilie – proiect realizat în parteneriat cu Teatrul Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti, Teatrul Evreiesc de Stat, Teatrul „Toma Caragiu” Ploieşti şi Teatrul „L. S. Bulandra” Bucureşti, ocazionat de sărbătorirea Zilei Naţionale a Israelului, în 14 Aprilie.

Parteneriat cu trei televiziuni locale pentru a difuza în data de 28 mai, spectacolul-lectură „Insultaţi. Belarus(ia)” de Andrei Kureicik, în contextul incidentului creat de autorităţile din Belarus prin deturnarea unui avion pentru a aresta un opozant politic.

Dezbatere pe tema abuzului sexual asupra tinerilor în data de 27 iunie 2021, după reprezentaţia spectacolului „Jocuri în curtea din spate”, regia Diana Mititelu – discuţii moderate de jurnalistul Cristian Andrei Leonte şi de eleva Amalia Pisică – membră a echipei Constanţa Capitala Tineretului din România 2021 – 2022.
Serile de Vară ale Teatrului de Stat Constanţa – ministagiune estivală pe toată durata lunii august, care a cuprins mai multe spectacole ale TSC, două spectacole ale unor trupe de tineri actori şi balerini constănţeni şi două nocturne de poezie dobrogeană.

„Nocturne de muzică şi poezie dobrogeană” – două ediţii, în 17 şi 31 august 2021, eveniment organizat de Teatrul de Stat Constanţa în parteneriat cu Asociaţia KULTurale, în cadrul stagiunii estivale „Serile de vară ale TSC”.

În luna septembrie, a fost preluat în repertoriul Teatrului de Stat Constanţa spectacolul „Povestiri culese” după Donald Margulies, cu Maia Morgenstern şi Cătălina Mihai, actriţa TSC laureată a premiului Gopo pentru Tânără speranţă şi nominalizată la premiile UNITER din acest an – spectacol produs în mediul independent (la Teatrul Godot din capitală).

Cu ocazia Zilei Dobrogei, în 14 noiembrie 2021, au fost difuzate online mai multe poezii valoroase ale unor scriitori dobrogeni, interpretate de actori ai Teatrului de Stat Constanţa.

PROIECTE ÎN CURS:

În iunie 2021, reputatul regizor Gabor Tompa, directorul programului de regie la Departamentul de Teatru al Universităţii din California, San Diego, din 2007, şi director general al Teatrului Maghiar de Stat din Cluj Napoca din 1990, a fost prezent la TSC şi a susţinut o conferinţă de presă. Regizorul a realizat casting-ul pentru spectacolul „PROMETEU ÎNLĂNŢUIT”, după tragedia cu acelaşi titlu de Eschil şi „Catastrofă” – piesa pe care dramaturgul irlandez Samuel Beckett i-a dedicat-o în 1982 lui Vaclav Havel. Spectacolul va fi o coproducţie internaţională Teatrul Maghiar de Stat din Cluj Napoca – Teatrul de Stat Constanţa – Teatrul Naţional din Ljubljana, realizată în 2022, în cadrul proiectului CATASTROPHE, al Uniunii Teatrelor din Europa. Este vorba despre un proiect vast în care sunt implicate opt teatre membre UTE şi şapte teatre nemembre, dintre care, în afară de cele deja menţionate, se află Teatrul Naţional Sao Joao din Porto, Teatrul Naţional din Luxemburg, Piccolo Teatro din Milano, Teatrul Naţional al Greciei de Nord din Salonic, Teatrul de Dramă Iugoslav din Belgrad, Teatrul Vechi din Cracovia, Teatrul Naţional din Strasbourg etc.

În această perioadă se desfăşoară repetiţiile pentru spectacolul muzical „O insulă” după Gellu Naum, regia şi muzica de Ada Milea, care ar fi trebuit să aibă în ianuarie premiera, dar a fost amânată până în vara anului următor, din cauza lipsei unui spaţiu adecvat.

De asemenea, au intrat în producţie încă două spectacole: „Îndoiala” de John Patrick Shanley, regia Diana Mititelu şi „Rabbit Hole” (Gaura de iepure) de David Lindsay-Abaire, regia Radu Iacoban.

Proiectul hibrid „#Acedesiguranţă”, scenariul Ionuţ Sociu, regia Bobi Pricop, coproducţie Teatrul de Stat Constanţa, Teatrul Naţional „Marin Sorescu”, Teatrul „Andrei Mureşanu” Sfântu Gheorghe, Teatrul de Nord Satu Mare se află în producţie: un spectacol-performance inovator care va funcţiona pe două planuri – unul online, în cadrul reţelei TikTok şi al doilea – un eveniment performativ într-un spaţiu teatral concret. Spectacolul va putea fi programat şi simultan, la toate teatrele coproducătoare, şi separat, la fiecare teatru în parte.

PARTICIPĂRI LA FESTIVALURI:

Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu – 11 – 20 iunie 2021 – participare cu spectacolul „Jocuri în curtea din spate” de Edna Mazya, regia Diana Mititelu (două reprezentaţii) şi „Ziua Z” de Ionuţ Sociu, regia Bobi Pricop (secţiunea online).

Festivalului Internaţional de Teatru şi Arte Performative – DIALOG, Brăila, 25 septembrie – 3 octombrie 2021, participare cu spectacolul „Jocuri în curtea din spate” de Edna Mazya, regia Diana Mititelu.

Festivalul Internaţional de Teatru pentru Publicul Tânăr, Iaşi – 1 – 10 octombrie 2021 – participare cu spectacolul „Jocuri în curtea din spate” de Edna Mazya, regia Diana Mititelu (două reprezentaţii).

Festivalul-concurs „Dbutant” Sfântu Gheorghe – 11 – 16 octombrie, participare cu spectacolul „8 TAŢI”, regia Irisz Kovacs.

Festivalul de Monodrame de la Bacău – 5 – 7 noiembrie 2021 (online), participare cu spectacolul „Maria Tănase. O poveste” de Carmen Lidia Vidu.

Festivalul Naţional de Teatru – 6-14 noiembrie 2021, participare online şi live cu spectacolul „Doi tineri din Verona” de William Shakespeare, regia Alexandru Mâzgăreanu.

Festivalul Naţional de Teatru „Toma Caragiu” Ploieşti – 8 – 12 decembrie 2021, participare cu spectacolul „Goi puşcă” de Simon Beaufoy, regia Vlad Cristache.

Festivalul de Teatru Tânăr IDEO IDEIS 9 – 15 august 2 – găzduirea repetiţiilor şi spectacolului participanţilor din Constanţa, trupa „Praf de stele”.
TURNEE:

Teatrul de Stat Constanţa a participat, la sfârşitul lunii septembrie, la Reuniunea Teatrelor Naţionale Româneşti, de la Chişinău, organizată de Teatrul Naţional „Mihai Eminescu”. În data de 28 septembrie, Teatrul de Stat Constanţa a susţinut, la Sala Studio, o reprezentaţie a spectacolului „Jocuri în curtea din spate” de Edna Mazya, regia Diana Mititelu, şi, în Sala Mare, o reprezentaţie a spectacolului „Maria Tănase. O poveste” de Carmen Lidia Vidu.

Spectacolul Teatrului de Stat Constanţa „Maria Tănase. O poveste”, regizat de Carmen Lidia Vidu, a fost invitat la Bucureşti, la Teatrul Naţional „I.L. Caragiale”, în Sala Amfiteatru, pentru a deschide stagiunea de vară a Teatrului Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti, intitulată „Nopţi de vară, sus, pe teatru”.
Turneu la Bucureşti al Teatrului de Stat Constanţa (TSC) 12 – 14 noiembrie, cu două reprezentaţii ale spectacolului „Jocuri în curtea din spate”, regia Diana Mititelu, la Teatrul Evreiesc de Stat şi o reprezentaţie a spectacolului „Doi tineri din Verona”, regia Alexandru Mâzgăreanu, la Teatrul Odeon.

PREMII:

– Premiul UNITER pentru ÎNTREAGA ACTIVITATE acordat doamnei ILEANA PLOSCARU, marea actriţă a teatrului constănţean. Anul acesta doamna Ploscaru a împlinit 90 de ani de viaţă, 70 de ani de teatru si 60 de ani de când joacă la Constanţa.

– Premiul UNITER pentru DEBUT acordat regizoarei DIANA MITITELU pentru spectacolul „Jocuri în curtea din spate” de Edna Mazya.

– Nominalizare UNITER pentru actriţa CĂTĂLINA MIHAI la secţiunea CEA MAI BUNĂ ACTRIŢĂ ÎN ROL SECUNDAR, pentru rolul Speed din spectacolul „Doi tineri din Verona”.

– TROFEUL „Bacău Fest Monodrame” 2021 pentru actriţa MIRELA PANĂ pentru rolul din „Maria Tănase. O poveste”.

– Premiul pentru DEBUT REGIZORAL la secţiunea „Creaţie colectivă” a Festivalului – concurs Dbutant 2021 pentru regizoarea IRISZ KOVACS pentru spectacolul „8 TAŢI”.

ANIVERSARE:

Anul acesta, Teatrul de Stat Constanţa a împlinit 70 de ani de la înfiinţare. Având în vedere că realizarea unui eveniment aniversar, cu numeroşi invitaţi din afara localităţii, presupune eforturi organizatorice ample, care pot fi zădărnicite de orice creştere a cifrelor pandemiei, am amânat proiectul pentru anul 2022. Am decis această amânare pentru a nu face concesii nici în privinţa duratei evenimentului, nici în privinţa numărului de invitaţi.

La 1 noiembrie 2021, clădirea Teatrului de Stat Constanţa a intrat într-un proces amplu de reabilitare, printr-un proiect al Primăriei Municipiului Constanţa, finanţat din fonduri europene, şi din această cauză, în lipsa unui spaţiu adecvat, în ultimele două luni nu am mai putut programa reprezentaţii în Constanţa.
Suntem convinşi că, în anul 2022, beneficiind de sprijinul Consiliului Judeţean Constanţa şi al preşedintelui CJC, precum şi al societăţii civile, vor fi identificate soluţii optime pentru ca Teatrul de Stat Constanţa să poată reveni în faţa publicului său, pe o scenă adecvată.

Cadoul nostru de sfârşit de an pentru publicul constănţean este o reprezentaţie a spectacolului „Maria Tănase. O poveste”, în data de 29 decembrie 2021, ora 19:00, la Centrul Multifuncţional pentru Tineret „Jean Constantin”.

Intrarea este gratuită. Vă aşteptăm cu drag!