1 octombrie 2022

Cafea, sport, soare și condimente- efect surprinzător în astm

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Persoanele care au astm și astm sever știu cât de important este să respecte tratamentul prescris de medic.

De multe ori, asta înseamnă să luați zilnic, pe termen lung, un anumit medicament și să aveți în permanență la îndemână un inhalator. Dar managementul astmului nu înseamnă numai medicație. Puteți face mult mai multe lucruri care să vă ajute să respirați mai ușor, inclusiv să beți relaxat o cană de cafea în timp ce stați la soare.

Câtă cafea bem?

Deși, în timp ce tușiți sau aveți probleme de respirație, este nevoie de un inhalator, în cazul simptomelor mai ușoare o simplă băutură pe bază de cafea poate fi de mare ajutor. Cofeina este un bronhodilatator slab, ceea ce înseamnă că descongestionează ușor căile respiratorii. Deși este nevoie de mai multe cercetări, unele studii sugerează că o cafea ar putea ajuta plămânii să funcționeze mai bine pentru o perioadă de până la 4 ore.

Baie de aburi

O baie de aburi – la saună sau în propria casă – poate ajuta la eliminarea mucusului care îngreunează respirația. Însă aveți grijă: în cazul unor persoane, căldura înrăutățește simptomele astmului, de aceea este important ca fiecare să-și cunoască factorii declanșatori.

Condimente

Usturoiul și ghimbirul au componente antiiflamatorii care pot ameliora simptomele astmului. Puteți începe ”terapia” cu căței de usturoi și rădăcină de ghimbir: pur și simplu, se poate face ceai din oricare dintre cele două, sau pot fi folosite mai des în mâncare.

Relaxare

Când sunteți stresat, toți mușchii din corp, inclusiv cei de la nivelul pieptului, sunt tensionați. Managementul acestui stres poate însemna mai puține atacuri/exacerbări. Câteva opțiuni de relaxare pot fi meditațiile și yoga.

Mișcare

Exercițiile pot întări plămânii, dar pot declanșa și simptomele astmului, mai ales pe timp de iarnă. Pentru a nu avea probleme, discutați cu medicul înainte de a începe un program de exerciții fizice și întrebați-l dacă ar trebui să luați medicamente înainte de a vă pune în mișcare. În plus, începeți ușor- înainte mers, apoi jogging și abia la sfârșit alergare. Și aveți grijă la vreme: dacă este frig afară, acoperiți-vă gura și nasul sau mutați-vă în interior.

Mâncați ”colorat”

Alimentele colorate sunt bogate în antioxidanți precum beta-caroten și vitaminele C și E, care luptă contra inflamației din corp, inclusiv din plămâni. Și, dacă tot de dietă, aveți grijă la sulfiți, un tip de conservanți care poate declanșa simptomele astmului la unele persoane. Sulfiții se găsesc în vin, fructe deshidratate, murături și creveți.

Puterea soarelui

Multă lume se confruntă cu deficit de vitamina D, iar persoanele cu astm sever sunt mult mai predispuse la apariția acestei probleme. Cereți medicului să verifice nivelul de vitamina D din organism. Dacă aveți deficit, vă poate ajuta consumul de lapte, ouă și pește fără oase (precum somonul). În plus, organismul produce vitamina D când este expus la soare. Dar aveți grijă să vă protejați cu cremă și să nu stați prea lumt la soare, având în vedere că acest obicei poate crește riscul de cancer de piele.

Respirați adânc

Exercițiile speciale de respirație pot ajuta plămânii să funcționeze mai bine. Respirația cu buzele strânse este o opțiune: inspirați aer pen as, apoi expirați de cel puțin două ori mai încet pe gură, cu buzele strânse. Respirația din diafragmă este o altă tehnică utilă. Cereți ajutorul doctorului pentru a învăța aceste tehnici de respirație.

Influența vremii

Aerul rece sau uscat poate înrăutăți simptomele. Când este frig, vă puteți pune o eșarfă peste nas și peste gură, pentru a putea respira mai ușor. Și aerul din interiorul casei este important. Un dezumidificator/umidificator poate menține calitatea aerului din interior la parametric confortabili pentru o persoană cu astm sever. De asemenea, țineți minte să închideți geamurile și să folosiți aparatul de aer condiționat în timpul sezonului alergiilor, pentru a da vă asigura că polenul nu intră în casă.

Greutatea

Grăsimea suplimentară din jurul taliei și al pieptului poate îngreuna respirația, iar celulele de grăsime pot cauz ainflamația ce afectează căile respiratorii. Reduceți numărul zilnic de calorii și faceți mișcare pentru a scăpa de grăsimea nedorită.

Factorii declanșatori

Multe persoane cu astm au și alergii, iar alergenii des întâlniți, precum polenul, acarienii și părul de animale, pot duce la atacuri de astm. Dacă nu ați fost testat pentru alergii, mergeți la un alergolog pentru a afla de ce trebuie să vă feriți.

Sursa: Revista Politici de sănătate