22 ianuarie 2022

Caietul de sarcini al proiectului „Sistem Informatic pentru Evidenţa Clinică a Secţiilor A.T.I. (S.I.E.C.-A.T.I.)” a fost pus astăzi în consultare publică

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Ministerul Sănătăţii a iniţiat joi procedura de consultare de piaţă pentru caietul de sarcini al proiectului „Sistem Informatic pentru Evidenţa Clinică a Secţiilor A.T.I. (S.I.E.C.-A.T.I.)” – Cod MySMIS 131065, proiect în care Autoritatea pentru Digitalizarea României este partener. Bugetul estimat prin proiect pentru platforma informatică este de 125,457,499.72 lei cu TVA.

Sistemul informatic are ca scop furnizarea de servicii electronice specifice domeniului e-Sănătate. Mai precis, va fi realizat un centru operativ în cadrul Ministerului Sănătăţii, care va distribui urgenţele medico-chirurgicale prin consultarea datelor disponibile real-time şi va monitoriza direcţionarea corectă, pe criterii transparente, a pacienţilor către sălile de operaţie şi secţiile ATI ale marilor spitale de urgenţă.

„Procedura de consultare publică este un instrument esenţial de transparentizare a procesului de licitaţie. Am folosit deja acest mecanism în proiectul HUB de servicii MMPS şi am avut un feedback consistent din industria IT. Susţinem iniţiativa Ministerului Sănătăţii de a facilita consultarea publică a caietului de sarcini de către reprezentanţii mediului privat, astfel încât propunerile tehnice să fie analizate şi actualizate, acolo unde este cazul, iar eventualele neclarităţi ale caietului să fie eliminate de la bun început”, a precizat Octavian Oprea, preşedintele Autorităţii pentru Digitalizarea României.

Sistemul va permite monitorizarea continuă, completă, precisă şi trasabilă (inclusiv din punct de vedere medico-legal şi al arhivării informaţiilor) a parametrilor vitali ai pacienţilor îngrijiţi în secţiile de anestezie terapie intensiva (ATI), a procedurilor executate şi a medicaţiei administrate în aceste secţii precum si a starii bolnavilor îngrijiţi în aceste secţii.

Prin acest proiect vor fi realizate:

– un sistem informatic modern de monitorizare, documentare şi schimb de date medicale în situaţii de urgenţă, care va funcţiona ca suport pentru luarea deciziilor în situaţiile de urgenţă de o unitate specializată din cadrul Ministerului Sănătăţii;

– interconectarea tuturor sistemelor din secţiile ATI şi sălile de operaţii din cele mai importante 18 spitale de adulţi şi pediatrie din România într-o reţea naţională ATI, care va include Ministerul Sănătăţii şi COSU, în vederea analizei şi luării deciziilor „în timp real”, precum şi a prelucrării centralizate a datelor pentru îmbunătăţirea calităţii actului medical destinat bolnavilor critici şi scăderea mortalităţii;

– dotarea a 18 spitale cu sisteme informatice identice, specifice secţiilor ATI şi săli de operaţie (924 posturi ATI şi SO), interoperabile cu sistemele medicale clinice existente în unităţile medicale respective, pentru a asigura analiza, sincronizarea şi integrarea datelor pacientului.

Procesul de consultare se va realiza electronic, iar propunerile pot fi transmise la adresele de email: cristian.safta@ms.ro, it@ms.ro.

Termenul limită pentru acest proces este 12 noiembrie 2021.

Caietul de sarcini este disponibil la adresa: http://www.ms.ro/wp-content/uploads/2021/10/Caiet-de-Sarcini-Sist-integrat-SIEC-ATI.pdf

Serviciul Comunicare Publică
Autoritatea pentru Digitalizarea României