Publicat: 15 Mai, 2016 - 11:42
Share

Debutul în lungmetraj al regizorului Bogdan Mirică, 'Câini', va concura pentru Trofeul Transilvania, la cea de-a 15-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (27 mai — 5 iunie). Este singurul film românesc din Competiția TIFF și unul dintre cele 9 debuturi din selecție. Câini va avea premiera națională la Cluj-Napoca, în prezența echipei, la scurtă vreme după cea mondială de la Festivalul de la Cannes, în secțiunea Un Certain Regard.

Duminică, 15 mai, echipa filmului va lua parte la proiecțiile de la Cannes, în Sala Debussy, unde presa internațională și publicul invitat vor urmări pentru prima dată thriller-ul lui Bogdan Mirică. Câini este eligibil și pentru trofeul Camera d'Or, acordat celui mai bun debut din selecția oficială. Protagoniștii filmului sunt Dragoș Bucur, Vlad Ivanov și Gheorghe Visu. În roluri secundare apar actorii Teodor Corban, Raluca Aprodu, Costel Cașcaval și Constantin Cojocaru.

'Câini' va ajunge în cinematografele din România în luna septembrie, distribuit de Transilvania Film.

Acțiunea este plasată în apropierea graniței cu Ucraina. Roman, un tânăr de la oraș, ajunge într-un sat izolat din Dobrogea, unde are de gând să vândă pământul moștenit de la bunicul său care a murit cu câteva luni în urmă. În timp ce face demersurile pentru vânzarea moșiei, Roman devine, treptat, martorul unor evenimente bizare. O senzație generală de amenințare plutește în aer.

'Scenariul a pornit de la o lume pe care o cunosc foarte bine — lumea în care am copilărit, la bunica la țară. De fapt, nu atât lumea aia m-a interesat, cât emoțiile mele față de ea, emoții pe care încă le mai am în mine și acum. Ce mi-a rămas în cap a fost caracterul arbitrar, imprevizibil al violenței de acolo — am văzut oameni care săreau să se omoare, fără o miză clară — și asta mi se pare înfricoșător. Cum poți să te aperi de ceva ce nu poți anticipa — nici măcar teoretic?', spune Bogdan Mirică, cunoscut publicului din România pentru serialul HBO Umbre (scenarist și co-regizor).

Filmările au avut loc în vara anului 2015, în locații din Brăila, Galați, Teleorman și Giurgiu. Bogdan Mirică semnează regia și scenariul, director de imagine este Andrei Butică, iar scenografia îi aparține Augustinei Stanciu. În faza de proiect, filmul a fost prezentat la Angers Workshops, Atelierul Cinefondation, Torino Film Lab/ Script & Pitch sau Les Arcs (Franța) și a câștigat Premiul ARTE la CineLink (Sarajevo).

Multi-premiat pentru scurtmetrajul Bora Bora (2011), scenarist și co-regizor al serialului crime-thriller produs de HBO România — Umbre (2014), Bogdan Mirică a studiat scenaristică la Universitatea Westminster și a semnat scenariul unor filme și seriale marca MediaPRO. În 2013, a fost selecționat la Berlinale Talent Campus, la Festivalul de la Berlin. A publicat o carte numită 'Bestseller' (2005), în colecția Râsul lumii de la Humanitas, a lucrat ca director de creație la Graffiti BBDO și a scris pentru 'Dilema', 'Observator Cultural' și 'Esquire'.

'Câini' este produs de 42 Km Film (Marcela Ursu) și EZ Films (Elie Meirovitz), și co-produs de Argo Film (Stephan Komandarev). Producția a fost realizată cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Centre national du cinema et de l'image animée din Franța, CNC Bulgaria, Canal +, Eurimages și Fundația GAN.

Filmul va fi distribuit în cinematografele din România de Transilvania Film.