16 mai 2021

Călătorii pe termen lung, cu Elena Stancu şi Cosmin Bumbuţ, la „Garantat 100%”

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Trăiesc într-o maşină special amenajată pentru călătorii pe termen lung. Creatorii proiectului Teleleu ne oferă o seară de neuitat, cu poveşti despre românii plecaţi la muncă în străinătate, duminică, la „Garantat 100%”. Cătălin Ştefănescu ne dă întâlnire la TVR 1 pe 18 aprilie, ora 23.00.

Pentru o oră, duminică seară, la „Garantat 100%”, pornim pe urmele proiectului „Teleleu”, însoţindu-i pe Elena Stancu şi Cosmin Bumbuţ, de-a lungul şi de-a latul Europei, într-o călătorie impresionantă, care durează de ani buni, o explorare amănunţită şi plină de informaţii a vieţii românilor plecaţi la muncă în străinătate. Poveştile compatrioţilor noştri răspândiţi pe tot continentul sunt pline de tristeţe uneori, alteori strălucesc în lumina succesului, toate fiind relatate după o documentare extrem de amănunţită, după lungi perioade petrecute împreună cu fiecare dintre protagoniştii acestor relatări.

Duminică, de la ora 23.00, la TVR 1, Elena Stancu şi Cosmin Bumbuţ, creatorii proiectului „Teleleu”, ne oferă o seară de neuitat, plină de poveşti de aproape despre românii plecaţi la muncă în străinătate. De ani buni, invitaţii lui Cătălin Ştefănescu trăiesc într-o maşină special amenajată pentru călătorii pe termen lung şi cunosc îndeaproape comunităţile româneşti din Europa. Elena şi Cosmin se opresc în anumite zone ale continentului, unde găsesc compatrioţi aflaţi la muncă, trăiesc pentru o perioadă alături de ei, reuşind să pătrundă în vieţile reale ale acestor oameni, şi să relateze lucruri pe care noi, cei de aici, din România, nu le-am putea afla altfel.

„Realizările cu totul deosebite ale jurnalistei Elena Stancu şi ale fotografului Cosmin Bumbuţ sunt adevărate cercetări sociologice şi psihologice, depăşind cu mult zona poveştilor comode, a interviurilor convenţionale şi a bifărilor de rubrici din proiectele obişnuite care „aruncă o privire” asupra vieţilor unor oameni. Proiectul Teleleu e o muncă de profunzime, care vorbeşte în cunoştinţă de cauză despre românii din Europa, despre relaţia lor cu lumea de acasă, despre mulţimea de fire nevăzute care îi leagă de societatea românească, şi despre uriaşa influenţă pe care aceşti oameni o au asupra României contemporane. Într-un fel extrem de direct, după o documentare impresionantă şi după o mare experienţă umană acumulată în ani, invitaţii noştri pun degetul pe rană şi vorbesc despre lucruri pe care noi, aici, acasă, obişnuim să le băgăm sub preş”, punctează Cătălin Ştefănescu.

De ce pleacă românii? Care este chipul adevărat al discriminării? De ce nu respectăm demnitatea elementară a unei fiinţe umane? De ce discutăm cu voce tare doar despre ce ne convine, iar când vine vorba despre ce nu ne place ne facem că plouă? „Vă invităm să urmăriţi ediţia de duminică. N-o s-o uitaţi repede”, e convins şi ne convinge realizatorul „Garantat 100%”. Ediţia „Garantat 100%” cu Elena Stancu şi Cosmin Bumbuţ se vede la TVR 1 duminică, 18 aprilie, de la ora 23.00.

După întâlnirile eveniment cu scriitorul Mircea Cărtărescu şi Lisa Brennan Jobs, scriitoare la rândul său şi fiica lui Steve Jobs, la „Garantat 100%”, îl vom cunoaşte pe profesorul Oliver Jens Schmitt, o personalitate a lumii academice europene, specializat în istorie sud-est europeană şi care a scris câteva cărţi impresionante despre istoria României.

O altă ediţie „Garantat 100%” va fi dedicată poveştii extraordinare a Parcului Naţional Buila-Vânturariţa. Şi interpretul Adrian Despot, solistul trupei Viţa de Vie, va fi invitatul lui Cătălin Ştefănescu la „Garantat 100%”, de la TVR 1.