1 Oct 2018 (All day)

Însemnările din calendarele bisericeşti de astăzi.
 Calendar ortodox: † Acoperamantul Maicii Domnului
Calendar Catolic: Sf. Tereza a Pruncului Isus, fc. înv. **
Acoperamantul Maicii Domnului

Acoperamantul Maicii Domnului este sarbatoarea randuita de Biserica in amintirea aratarii Maicii Domnului in biserica din Vlaherne. Pe 1 octombrie 911, se facea priveghere in aceasta biserica, pentru salvarea cetatii care era asediata. La ora patru dimineata, Maica Domnului s-a aratat inaintea poporului, stand in vazduh si rugandu-se cu lacrimi. Sfantul Acoperamant era tinut in maini deasupra capetelor credinciosilor. In jurul ei se aflau apostolii, sfintii si mucenicii.
 
Sfantul Andrei cel Nebun pentru Hristos a zis catre ucenicul sau iubit, Epifanie: "O vezi, frate, pe Imparateasa si Doamna tuturor cum se roaga pentru intreaga lume?" Iar Epifanie a zis: "O vad, Parinte, si ma minunez!".
 
Acesta este evenimentul pe care il prazanuieste Biserica astazi, spre a ne aminti ca prin nevointa si rugaciune, putem primi si noi, in greutatile vietii noastre, neincetatul ajutor al Maicii Domnului.
 
Amintim ca 1 octombrie este si Ziua Internationala a Persoanelor Varstnice. Ea a fost stabilita in mod oficial in sesiunea ONU din decembrie 1991, la propunerea lui Arghir Anastasios, profesor la Universitatea din Atena.
 
Tot astazi, facem pomenirea:
 - Sfantului Apostol Anania;
 - Sfintilor Mucenici Mihail din Manastirea Zovei si a 36 de monahi;
 - Sfantului Cuvios Roman Melodul;
 - Sfantului Mucenic Domnin;
 - Sfantului Cuvios Ioan
 - Sfantului Cuvios Grigorie Domesticul.
 
Maine, facem pomenirea Sfantului Mucenic Ciprian.
 
Sursa: CrestinOrtodox.ro

Format: 

Topic: