Share
17 Ian 2020 (All day)

Însemnările din calendarele bisericeşti de astăzi.

Calendar ortodox: Cuv. Antonie cel Mare

Calendar catolic: Sf. Anton, abate **

Sfântul Antonie cel Mare (251-356) este cel mai popular ascet, socotit a fi începătorul vieţii călugăreşti.
Sfântul Antonie cel Mare s-a născut în Egiptul de Mijloc în anul 251, în familia unor ţărani creştini înstăriţi. Părinţii i-au însuflat de mic valorile creştine şi mergea des la biserică.

După moartea părinţilor săi, pe la 20 de ani, întrebându-se care este calea lui în viaţă, Antonie a auzit în biserică cuvântul Evangheliei, care zice: "De voieşti să fii desăvârşit, mergi, vinde avuţiile tale şi, venind, urmează Mie" (Matei 19, 21). Şi aşa a făcut. După ce şi-a împărţit averile şi a plasat-o pe sora sa în grija unor măicuţe, s-a retras în singurătate. Mulţi ani s-a nevoit prin foarte multe locuri, a fost victima multor atacuri diabolice, dar a suportat cu vitejie.
Ravna lui pentru viaţa duhovnicească era aşa de mare, încat, ori de câte ori auzea de vreun pustnic, se ducea să-l vadă şi să trăiască măcar puţină vreme în preajma lui, ca sa culeaga de la el sfaturi duhovniceşti.

Mânca o dată pe zi, după apusul soarelui, puţină pâine cu sare şi apă. Uneori ajuna câte două sau trei zile. Toată noaptea o petrecea în rugăciune, iar puţina odihnă pe care şi-o îngăduia era pe o rogojina sau pe pământ gol.

A murit la 105 ani, pe 17 ianuarie 356. A fost înmormântat aşa cum a dorit el. Dar peste cinci ani, Sfântul său trup a fost găsit neputrezit şi a fost strămutat cu mare cinste în Alexandria, iar apoi, la anul 635, la Constantinopol. Mai apoi, în timpul cruciadelor, a fost dus în sudul Franţei, în oraşul Arles, săvârşind pretutindeni multe minuni.

Sursă:  Sinaxar

Format: 

Rubrici: 

Topic: