24 Iul 2019 (All day)

Calendar ortodox: Sfanta Hristina
​Calendar catolic: Ss. Sharbel Makhluf, pr. *; Cristina, fc. m.

 

Sfanta Hristina s-a nascut in cetatea Tir si a trait in timpul imparatului Septimiu Sever (193-211). A fost fiica lui Urban, reprezentantul imperial al acestei cetati.
 
Cand a ajuns la varsta de doisprezece ani, Sfanta Hristina a fost inchisa de tatal ei intr-un turn. Acesta dorea sa o fereasca de ochii multimii pentru ca era foarte frumoasa. Planul tatalui era sa o tina pe fiica lui in acel turn pana avea sa implineasca varsta deplina a majoratului. Nemultumita de credinta idolatra, incepe sa se roage Celui ce a adus toate de la nefiinta la fiinta. In urma acestei rugaciuni i se arata un inger care ii descopera tainele dumnezeiesti. Dupa aceste descoperiri, Hristina a distrus toti idolii din turn.
 
Pentru acest gest a fost supusa la multe chinuri de tatal sau. A fost aruncata in temnita pentru mai multe zile fara mancare, dar a fost hranita in chip minunat de ingeri. Dupa alte suferinte, a fost aruncata in mare. Marea aceea i-a fost ei scaldatoarea Sfantului Botez. Un nor luminos a umbrit-o pe ea si s-au auzit cuvinte de sus, graindu-se deasupra ei numele Preasfintei Treimi, dupa savarsirea Sfantului Botez.
 
Suferintele sale nu au incetat nici dupa moartea tatalui el. Succesorul acestuia a torturat-o mai aprins, iar in cele din urma Hristina a primit moartea prin sabie.
 
Tot in aceasta zi, facem pomenirea:
 - Sfantului Mucenic Capiton;
 - Sfantului Mucenic Imeneu;
 - Sfantului Mucenic Ermoghen;
 - Sfantului Mucenic Teofil din Zachint;
 - Sfantului Mucenic Atanasie din Chios.
 
Maine, serbam Adormirea Sfintei Ana.
 
Sursa: CrestinOrtodox.ro

 

Format: 

Topic: