Share
3 Mai 2020 (All day)

Însemnările din calendarele bisericeşti de astăzi.
Calendar ortodox:†) Sf. Cuv. Irodion de la Lainici; Sf. Mc. Timotei şi soţia sa Mavra; Sf. Mc. Diodor şi Rodopian, diac.; Sf. Cuv. Teodosie
Calendar catolic: SS. FILIP ŞI IACOB, ap

Sfintii Mucenici Timotei si Mavra
Sfintii Mucenici Timotei si Mavra au dobandit moarte martirica la anul 286, in vremea persecutiilor din timpul imparatului Diocletian. Sfintii Mucenici Timotei si Mavra erau casatoriti de numai doauzeci de zile atunci cand au fost prinsi si dusi inaintea guvernatorului cetatii Tebaida, Arianus.
 
Acesta intrebandu-l pe Timotei cine este, mucenicul a raspuns ca este crestin si ca fusese citet in biserica. Atunci guvernatorul a incercat sa-l intimideze, aratandu-i toate instrumentele de tortura ce se gaseau la fata locului. Insa Timotei, l-a intrebat la randul sau pe guvernator cum de nu vede multimea ingerilor din jurul sau care il intaresc.
 
Din acea clipa, Arianus a poruncit ca Timotei sa fie supus la numeroase chinuri. La patimirile sfantului a fost de fata si sotia sa Mavra, care a marturisit la randul ei credinta in Hristos.
 
Dupa multe alte torturi, Timotei si Mavra au fost rastigniti fata in fata. Au ramas astfel timp de zece zile, graind unul catre celalat si intarindu-se, iar apoi au trecut la cele vesnice.

Tot in aceasta zi, facem pomenirea:
 
- Sfantului Cuvios Irodion;
 
- Sfintilor Mucenici Diodor si Rodopian;
 
- Sfantului Cuvios Petru, Episcopul Argosului.
 
- Sfintilor douazeci si sapte de mucenici.
 
- Sfantului Cuvios Teodosie, egumenul Lavrei Grotelor din Kiev;
 
Maine, 4 mai, facem pomenirea Sfintei Mucenite Pelaghia.
 
Sursa: CrestinOrtodox.ro

 Calendar Ortodox

Format: 

Topic: