Share
4 Mai 2020 (All day)

Însemnările din calendarele bisericeşti de astăzi.
Calendar ortodox: Sfanta Mucenita Pelaghia; Sf. Cuv. Valerian şi Nichifor
Calendar catolic: Sf. Florian, m.

 

Sfanta Mucenita Pelaghia

Sfanta Pelaghia s-a nascut in cetatea Tars, din parinti pagani. Auzind despre Hristos, alege sa paraseasca credinta in idoli. In acea vreme soseste in Tars imparatul Diocletian (284-305). In timpul sederii imparatului aici, fiul acestuia s-a indragostit de Pelaghia. Cand mostenitorul imperial afla ca Pelaghia a primit botezul crestin, s-a sinucis.
 
Mama sa a denuntat-o imparatului pentru judecata. Imparatul a fost captivat de frumusetea Sfintei Pelaghia si a incercat sa o convinga sa renunte la religia ei, promitandu-i toate bunurile de pe pamant daca ii va fi sotie.

Sfanta Pelaghia a refuzat oferta imparatului cu dispret, spunandu-i: "Esti nebun, imparate, sa-mi spui mie acestea. Nu-ti fac voia si urasc casatoria murdara pe care mi-o propui pentru ca eu il am pe Hristos Mire, Imparatul Cerurilor".
 
In urma acestor cuvinte, imparatul a poruncit sa fie arsa de vie in vapaia focului aprins intr-un vitel de metal. Pelaghia s-a insemnat cu semnul sfintei cruci, a rostit rugaciuni de slava lui Dumnezeu si intrand in foc, s-a topit precum ceara. Asa a luat cu cinste mucenicia Sfanta Pelaghia.
 
Tot astazi, facem pomenirea:
 - Sfantului Cuvios Ilarion, facatorul de minuni;
 - Sfantului Cuvios Nichifor, egumenul Manastirii Midichia;
 - Sfantului Cuvios Nichifor Isihastul;
 - Sfantului Cuvios Atanasie, episcopul Corintului;
 - Sfintilor Cuviosi Afrodisie, Leontie, Antonie, Mel, Valerian si Macrovie, si a celor ce impreuna cu ei au marturisit in Schitopoli (Palestina).
 
Maine, facem pomenirea Sfintei Mucenite Irina.
 
Sursa: CrestinOrtodox.ro
 

Format: 

Topic: