5 Oct 2019 (All day)

Însemnările din calendarele bisericeşti de astăzi.
 Calendar ortodox:  Sfanta Haritina
Calendar Catolic: Ss. Placid şi îns., m.; Alois Scrosoppi, pr.; Faustina Kowalska, călug.

Sfanta Haritina

Sfanta Haritina a vietuit in timpul imparatului Diocletian (284-305). Ramasa orfana de mica, ea a fost crescuta de crestinul Claudiu.
 
Dometie, dregatorul imparatesc, auzind ca Haritina este crestina, a chemat-o la judecata inaintea tribunalului: "Este adevarat, tanaro, ca fiind crestina tu insati, ii mai inseli si pe altii, ademenindu-i la credinta ta profana?" Haritina a raspuns cu curaj: "Adevar este ca sunt crestina, dar minciuna este ca i-as insela pe altii; dimpotriva, pe cei inselati eu ii scot la calea adevarului, aducandu-i pe ei la calea Domnului meu Hristos."
 
Pentru credinta in Hristos a fost supusa la mai multe chinuri. A fost tunsa si i s-au pus carbuni aprinsi pe cap, dar a scapat nevatamata. A fost aruncata legata in mare, dar Dumnezeu a scos-o la liman. Pentru ca nicio pedeapsa nu a adus moartea asupra ei, imparatul a decis ca niste desfranati sa o necinsteasca pe fecioara. Sfanta Haritina s-a rugat ca Dumnezeu sa-i ia sufletul inainte ca acele slugi sa-i intineze trupul. Cum statea ingenuncheata la rugaciune, sufletul ei a iesit din trup si s-a inaltat in Imparatia Cerurilor.
 
Tot astazi, facem pomenirea:
 - Sfintei Mucenite Metodia din Kimolo;
 - Sfintei Mucenite Mamelta;
 - Sfantului Mucenic Dionisie, episcopul Alexandriei.
 
Maine, face pomenirea Sfantului Apostol Toma.
 
Sursa: CrestinOrtodox.ro

Format: 

Topic: