7 Mar 2019 (All day)

Însemnările din calendarele bisericeşti de astăzi.
Calendar ortodox: Sf. Mc. Ep. din Cherson: Vasilevs, Efrem, Evghenie, Capiton, Eterie, Agatodor şi Elpidie  

Calendar catolic: Ss. Perpetua şi Felicitas
Sfintii Mucenici Episcopi din Cherson

De astazi, crestinii ortodocsi intra in Postul Sfintelor Pasti. In calendarul ortodox, Postul Mare incepe pe 7 martie si se incheie pe 24 aprilie.
Mai multe informatii despre Postul Sfintelor Pasti

Sfintii Mucenici Episcopi Vasilevs, Efrem, Evghenie, Capiton, Eterie, Agatodor si Elpidie au fost episcopi ai Chersonului, in ani diferiti. Toti au fost trimisi de catre Patriarhul Ierusalimului ca misionari in aceste tinuturi pagane, ca sa aduca in ele lumina Evangheliei. Ei au luat mucenicia din mainile necredinciosilor, evrei, greci si sciti. Dupa ce Vasilevs va invia din morti pe copilul conducatorului din Cherson, va fi ucis de pagani. Dupa moartea lui, au venit in Cherson, episcopii Evghenie, Agatodor si Elpidie. Si acestia au fost ucisi de pagani, tot in ziua a saptea a lunii martie. Efrem a fost omorat prin decapitare. Episcopul Eterie cerand ajutor de la imparatul Constantin cel Mare, reuseste sa-i alunge pe pagani, dar este omorat pe in momentul in care mergea la Bizant sa-i multumeasca imparatului pentru ajutor.

Cand ultimul dintre ei, Sfantul Capiton, a fost uns episcop pentru scitii cei salbatici si primitivi, ei au cerut un semn de la sfant ca sa-l poata crede. Astfel, l-au pus sa intre intr-un cuptor de foc, zicandu-i ca vor crede doar daca va iesi viu din el. Cu rugaciune fierbinte si credinta mare, insemnandu-se cu Semnul Sfintei Cruci, sfantul episcop a intrat in foc si a ramas in acel cuptor vreme de un ceas, fara ca sa i se arda nimic, nici macar straiele. In urma acestei minuni primitivii sciti au strigat: "Unul este Dumnezeu, Dumnezeul crestinilor, mare si puternic, Care le apara pe slugile Lui de flacarile focului!" Atunci toata cetatea si imprejurimile au venit la Sfantul Botez. Dupa un timp, paganii l-au inecat in raul Nipru.

Tot astazi, facem pomenirea:
- Sfintilor Nestor si Arcadie, episcopii Trimitundei;
- Sfantului Cuvios Pavel, ucenicul Sfantului Antonie cel Mare;
- Sfantului Efrem, patriarhul Antiohiei.

Maine, 8 martie, facem pomenirea Sfantului Cuvios Teofilact Marturisitorul, episcopul Nicomidiei.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Calendar Ortodox

Format: 

Rubrici: 

Topic: