9 Iul 2018 (All day)

Însemnările din calendarele bisericeşti de astăzi.
 Calendar ortodox: Sfantul Pangratie
 Calendar catolic: Ss. Augustin Zhao Rong, pr. şi îns., m.; Veronica Giuliani, fc.

Sfantul Pangratie
Sfantul Pangratie s-a nascut in Antiohia. Va ajunge impreuna cu parintii sai in Ierusalim, pentru a asculta cuvintele si a vedea minunile lui Hristos. In Ierusalim, Sfantul Pangratie s-a facut cunoscut Apostolului Petru. Primeste Sfantul Botez dupa Inaltarea Domnului. Mai tarziu, dupa ce vietuieste un timp intr-o pestera, Sfantul Apostol Petru l-a hirotonit episcop al Tavromeniei (Taomirna), in Sicilia. Aici, Sfantul Pangratie a daramat idolii si a convertit pe multi pagani la crestinism.
 
Acvilin, un comandant pagan, auzind ca intreaga cetate a Tavromeniei a devenit crestina, a pornit spre ea cu armata, cu gandul de a o distruge. Sfantul Pangratie a iesit din cetate impreuna cu clerul, purtand in maini Sfanta Cruce. Cand armata pagana s-a apropiat de cetate, a cazut asupra lor intuneric, incat soldatii, cuprinsi de spaima, s-au omorat intre ei. Asa a fost salvata cetatea prin rugaciunea lui Pangratie.
 
Dupa moartea lui Bonifatie, conducatorul Siciliei convertit la crestinism, Sfantul Pangratie a fost ucis de Montan, noul conducator al Siciliei.

Tot in aceasta zi, facem pomenirea:
 - Sfantului Ierarh Mucenic Chiril, episcopul Gortinei;
 - Sfintilor Mucenici Andrei si Prov.
 
Maine, facem pomenirea Sfintilor 45 de Mucenici din Nicopolea Armeniei.
 
Sursa: CrestinOrtodox.ro

 

Format: 

Topic: